Hartman leest: Michel van Egmond, Hector Malot

Deze weken leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Michel van Egmond: De wereld volgens Gijp

Voetbal Inside, euro 19,99.

Gijpie staat natuurlijk zelf op het covertje. Loensend. Hij draagt behalve een oversized horloge ook een te dure designerbril met lichtpaarse glazen. Mannen met gekleurde glazen zijn sowieso eng. Ze hebben vaak rare, geheime keldertjes die geen daglicht kunnen verdragen. Tot zover het buitenkantje. Gijpie heeft een grote waffel maar ook de nodige zelfspot. Een mooie combi-regeling. Eigenlijk wil je niet om hem lachen, maar toch doe je het. Als Gijpie op RTL7 een pikante anekdote mag vertellen, lijkt hij al snel op een glimmend eikeltje met te veel voorvocht. Het overdreven harde lachen om zijn eigen grappen maakt Gijpie voor veel mensen een intense kwal. Toch is Gijpie diep van binnen een zeer gevoelig jochie dat bovendien krankzinnig eerlijk durft te zijn. Door de kwaliteiten van opschrijvertje Michel 'Mulisch' van Egmond, die met zijn vier sportboekjes ruim 1 miljoen euro binnenharkte, leest Gijpie 2 alsof je naar een samenvatting kijkt van de Champions League. Nee het is geen literatuur, maar dat beweren ze zelf ook niet. Gijpie en Michel krijgen mensen aan het lezen die normaal met geen honderd stokslagen een boek zouden inkijken. Daarop neerkijken getuigt van een elitaire houding die echt passé is. Lekker doorlezen dus.

Hector Malot: Alleen op de wereld Vertaald door August Willemsen

Archipel, euro 9,00.

Dit boek kost maar 9 euro . Wacht eens even. Deze titel komt mij wel bekend voor. Van een of andere tekenfilm. Afijn, ik sla het boek open. Tering wat een fokking kleine lettertjes. Tegen de tijd dat je deze baksteen zonder vergrootglas uit hebt, kun je met je roodwitte stok op de tast naar een filiaal van Hans Anders kruipen.

De eerste zin: 'Ik ben een vondeling.' Nou, da's dan wel meteen helemaal duidelijk. Dat is fijn. Dan de tweede zin. 'Maar ik heb tot aan mijn achtste jaar gedacht dat ik gewoon een moeder had.' Ho. Dit klopt dus niet. Een vondeling heeft ook gewoon een moeder. Woont eventueel ergens anders. Of dood. Zonder moeder kan niet. Beetje jammer dit. Misschien kunnen ze dit bij de tweede druk corrigeren? Ik ben een professional, dus lees verder. Na die sterke openingszin en foutieve tweede zin worden de zinnen langer en wolliger. Na twee bladzijdes begint deze bejaardentaal gek genoeg te wennen. Nee, natuurlijk is het niet prettig om toe te moeten geven maar als je even doorleest zie je het verhaal echt voor je. Toch knap van zo'n schrijver om zulke beelden te maken door letters en woorden in de juiste volgorde te zetten. Arm jongetje. Voel een brokje in de keel groeien. O jee. Wat nu? Doorlezen.

Holm Friebe: De steenstrategie - De kunst om niet te handelen

De Arbeiderspers, euro 18,99.

Vreemd boek. In Duitsland schijnt dit een bestseller te zijn. Het geurt naar van die muffe kelderboxen waar Breezersletjes zich laten vingeren. Op de achterflap staat dat we maar beter een steen kunnen worden. Niet uit luiheid, maar we omdat we in deze hectische tijd juist moeten leren af te wachten. Niks overhaasten. De kunst van de passiviteit inzien en deze omhelzen. Ik leg het boek voor mij. Oké, laat maar komen dan. Drie uur later zit ik nog steeds braaf te wachten tot er eindelijk een briesje opsteekt. Ik steek namelijk geen poot meer uit. Ik ben een steen, weet je nog? Maar uit zichzelf slaan die pagina's dus echt niet om. Zo nou je zin, wijsneus Holm Friebe? Met je stomme boek. Bent u zelf een ouder dan wel verzorger en heeft u opgeschoten pubers in huis? Van dat hangtuig dat er alles aan doet om niks te hoeven doen? Laat ze dit boek dan vooral niet in handen krijgen. Brengt ze alleen maar op verkeerde, passieve gedachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden