Hartman leest: Jonathan Litton, Hans Dorrestijn en Dummy

Voor de laatste keer leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Na 21 boeken te hebben besproken voor de Sir Edmund, durf ik de straat niet meer op. Volkskrant-onwaardig. Respectloos. Dom. Leeg. Kwetsend. Totaal niet grappig. Mensen schelden, spugen en sturen haatmail naar mij of de redactie. Enkelen doen aangifte van racisme omdat ik Friezen achterlijk heb genoemd. Zelfs de ombudsvrouw werd ingeschakeld. Godzijdank is dit de laatste keer. Correctheid is het nieuwe fascisme. Velen van ons lijken Limburgers die het vuil het liefst onder het tapijt vegen. Humor is mede bedoeld om wat eelt op onze ziel te kweken, maar mensen nemen uitspraken te persoonlijk en stappen in de rol van het gekwetste slachtoffer. De Volkskrant heeft gelukkig aangegeven nog wel bereid te zijn mij te helpen aan een nieuwe identiteit, zodat ik elders een frisse start kan maken, zonder voortdurend angstig achterom te hoeven kijken. Als oprotpremie mocht ik deze week zelf drie boeken uitkiezen.

Jonathan Litton: Hallo wereld

Hallo wereld! legt uit hoe je mensen over de hele wereld begroet. Omdat ik nu als de nieuwe Salman Rushdie elders op de wereld moet onderduiken, is dit boek superhandig. Door hallo te zeggen, schijn je makkelijk nieuwe vrienden te kunnen maken. Iets minder handig is het formaat van dit boek: 27 centimeter hoog bij 33 breed. Veel te groot om in een rugzakje te proppen als je op wereldreis gaat. Op de cover staan, in één grote multiculturele cirkel, honderden poppetjes uit alle landen in hun nationale klederdracht. Lekker verbroederend. Dit boek is ongeschikt voor nagelbijters, want het binnenwerk zit vol met kleine kartonnen flapjes die je zelf open moet zien te klappen. In Kroatië zeggen ze bok als ze dag zeggen. In IJsland is het góoan dag. In Tibet bestaat er geen woord voor hallo. Ze zeggen daar gefeliciteerd als je elkaar tegenkomt. Op verjaardagen zeggen ze niks tegen elkaar. Dat zijn toch leuke weetjes. Dit boek is vooral geschikt als impulsaankoop. Je koopt het en kijkt het daarna nog één of twee keer in.

Veltman, €17,50

Hans Dorrestijn: Dorrestijns volkomen vogelgids

Vogels worden door veel mensen gehaat omdat ze net als bouwvakkers onnodig vroeg herrie maken. Hans Dorrestijn wordt gek genoeg juist intens gelukkig van vogels. Hans is inmiddels 76 jaar. Het zijn nu niet meer de vrouwtjes die hem opwinden, maar de vogels. Waarschijnlijk komt dit omdat het testosteron hem niet meer door de gerimpelde ballen jaagt. Documentairemakers en interviewers zeggen vaak: iedereen heeft een verhaal. Dat zal allemaal wel, maar de meeste verhalen zijn de moeite van het luisteren nauwelijks waard. Vogels hebben ook allemaal een verhaal, en Dorrestijn heeft deze bijzonder prettig opgetekend. Volgens hem moeten we vogels meer waarderen. Wij hadden vroeger parkieten thuis. Het mannetje mocht in het weekend vrij door de woonkamer vliegen. We noemden hem Borracho. Dat is Spaans voor dronken. Dat koosnaampje had hij gekregen omdat hij nogal van sterke drank hield. Hoe Borracho keer op keer half lam maar vol tegen het raam vloog en toch weer opkrabbelde, was schitterend. Terug naar Hans. Elke vogel in dit boek heeft zijn anekdote gekregen. Hierdoor overstijgt deze spotgids andere vogelgidsen.

Nijgh & Van Ditmar, €34,99

Auteur onbekend: Dummy

Mijn absolute lievelingsboek aller tijden. De moederkoek aller boeken. Een gebonden exemplaar vol heerlijke maagdelijke pagina's. Alles kan nog. Alles mag nog. Wat een vrijheid. Wat een ruimte. Het pure paradijs op papier.

Ik groet u allen en wens mijn opvolger veel succes.

Dit was de laatste bijdrage van Maxim Hartman. Tv-presentator Hanneke Groenteman schrijft vanaf 12 november op deze plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden