Hartman leest: Gert-Jan Segers, Johan Goossens en Paulo Coelho

Deze weken leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Maxim Hartman. Beeld No Candy
Maxim Hartman.Beeld No Candy

Gert-Jan Segers: Hoop voor een verdeeld land

Op de cover poseert Segers in het najaarszonnetje. Met opgestroopte mouwen, leunend op een houten hek midden in een Hollandse polder. Hij kijkt de wereld in met een blik die geloofsgekkies hebben. Ook mensen die uit yogales komen kijken vaak zo. Een flinke knal op hun derde oog zou je ze willen geven. Gert-Jan Segers is behalve zendeling fractievoorzitter van de ChristenUnie. Het raakt Segers diep dat ons land steeds meer breuken begint te vertonen. Hij wil ons land weer laten bloeien. Waar hebben we dat eerder gehoord? Jan Peter Balkenende, leef je nog? In zijn lijmende boek sluit Gert-Jan natuurlijk niemand buiten. Langgevestigden of nieuwkomers, alles wordt op één gezellige, harmoniezoekende mesthoop gegooid. Gert-Jan was alvorens lijsttrekker te worden, nog directeur van het Wetenschappelijk Instituut van deze christenhondenpartij. Hoe iemand wetenschap kan bedrijven en dit denkt te kunnen combineren met geloven is al een godswonder op zich. Mensen die de moeite nemen dit boek te lezen hoeft Segers natuurlijk niet meer te overtuigen. Lekker makkelijk dat preken voor eigen parochie. Zinloos boek.

Balans, euro 18,95.

Johan Goossens: Jongens, ik wil nu toch écht beginnen

De lichte smeektoon van de titel doet al vermoeden dat het geen autoriteit is die hier het woord neemt. De columns uit deze verzamelbundel zijn eerder in Het Parool verschenen. Waarschijnlijk ligt het uurloon ook bij deze noodlijdende krant ver onder het minimumjeugdloon waardoor schrijver Goossens tot deze heruitgave is gedwongen. Wat dat betreft kun je beter dakdekker worden want die krijgen tenminste nog voorrijkosten.

Johan staat als docent op de middelbare school midden in de samenleving. De cover is verzadigd geel. Geen idee waarom. Ik begrijp ook niet wat Johan wil aantonen met zijn vrijblijvende stukjes. Of het nu gaat om een allochtone leerlinge die dreigt het CS van Rotterdam op te blazen (loopt met een sisser af) of een helse Roemeense schoonmaakster in de overgang (loopt met een sisser af), Johan gaat de confrontatie steevast uit de weg.

Zijn ultrazachte persoonlijkheid doet denken aan een oude tompoes van de HEMA. Schrijvers die het achterste van hun tong niet durven te tonen, zouden eens wat vaker door een commissie ter verantwoording geroepen moeten worden. Zo van: Wat wil je hier nou mee zeggen, joh! En als ze geen bevredigend antwoord weten te formuleren, hun met een flinke hamer een tijdelijk schrijfverbod opleggen.

Thomas Rap, euro 12,99.

Paulo Coelho: De Spion - Fryske Edysje

Deze speciale Friese editie over Mata Hari (geen zus van Badr) leest als een ernstig spraakgebrek. Waarom zou je in godsnaam een boek in het Fries lezen? Er zal wel weer de nodige subsidie ingepompt zijn. Voor een buitenstaander lijkt het Fries op een kansloze cross-over van Deens en Zuid-Afrikaans. Geinig is wel dat er af en toe ineens Nederlandse woorden tussen staan. Zoals 'draaiende motor' of 'auto'. Daar hebben die achterlijke Friezen blijkbaar nooit woorden voor kunnen verzinnen. Deze inlandse uitgave geeft je het gevoel dat je dement bent. Hardop lezen wil nog wel helpen. Basearre op wiere feiten betekent denk ik: gebaseerd op ware feiten. Geschiedenisles was op school een slaapuurtje, maar toen Mata Hari besproken werd heb ik natuurlijk wel even opgelet. Hari was een geile danseres die uiteindelijk in Frankrijk is geëxecuteerd wegens hoogverraad. Mata werd zeiknat van mannen in uniformen. Liefst hele rijke zodat ze haar luxe leventje kon blijven financieren. Voor het gemak ga ik ervan uit dat het goed geschreven is, want Paulo Coelho is een gerenommeerd schrijver. Om de eerste tien pagina's door te ploegen moest ik echt alle zeilen bijzetten. Voor taalgevoelige masochisten een heerlijk boek.

Arbeiderspers, euro 18,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden