Recept

Hartige taart met zoete aardappel

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: hartige taart met zoete aardappel (hoofdgerecht voor 2 of een lunch voor 4 personen).

Beeld Studio V

De scholen zijn volop aan de gang, alle clubjes zijn weer begonnen en dat betekent dat we nu echt in het gareel zitten. Voordat ik kinderen had, vroeg ik me af wat gareel nu eigenlijk betekende. Geheel onwetend ging ik dan maar op dieet, want dat leek me wel garelerig.

Nu weet ik dat gareel gewoon inhoudt dat je na weken van weinig wekkers, algehele luiheid, een niet te stillen drankzucht, lekker laat avondeten en ad-hocuitjes, opeens met je neus op de feiten wordt gedrukt en vier jaarplanningen in één gezinsagenda moet proppen. Naast de gewone werkzaamheden zijn er ook nog de feestjes waarmee een mens rekening moet houden.

En dan ben ik ook nog op dieet, net als vroeger, om alle pizza's van mijn taille af te jagen. Het is even wennen, dat gareel, maar deze taart verzacht het leed.

Beeld Studio V

Bereiden

Schil de zoete aardappel en snijd ze in heel dunne plakjes. Bak ze in delen in een pietsie olijfolie in een antiaanbakpan tot ze zacht en een beetje bruin zijn.

Vet een quichevorm in en bekleed die met de plakjes zoete aardappel. Het is de bedoeling dat de bodem geheel bedekt is. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de uien in ringen en bak ze in olijfolie met wat zout en peper tot ze zacht en lichtbruin zijn. Roer af en toe. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Snijd in de tussentijd superdunne plakjes van de courgette en leg die dakpansgewijs op de zoete aardappel. Verdeel daarover de uien.

Kluts de eieren met een snuf zout en de Al-Andalus-kruidenmix. Kunt u die niet vinden? Maak zelf een mengsel van een volle theelepel gerookt paprikapoeder, een volle theelepel gemalen komijnzaad, een volle theelepel gemalen korianderzaadjes, een halve theelepel geplette venkelzaadjes en een halve theelepel gemalen peper. Doe deze mix in een schoon potje, deksel erop, schud goed en bewaar het restant.

Giet de geklutste eieren over de uien, schud de quichevorm een beetje heen en weer en zet hem dan 15 minuten in de oven. Laat de taart een beetje afkoelen voor u haar aansnijdt. Lekker met wat knisperend frisse slablaadjes.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingredienten
2 zoete aardappels
2 grote uien
Olijfolie
2 kleine of 1 grote courgette
4 eieren
1 volle theel. Al-Andalus-kruidenmix (Euroma)
Extra: 1 quichevorm van minstens 26 cm doorsnede

Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.