Hartige Kervelpoffertjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Kervelpoffertjes, een bijgerecht voor 2 personen.

Haar wijsheden zijn me altijd bijgebleven. De mooiste uitspraak van dieetgoeroe Sonja Bakker is toch wel: 'Tien minuten plezier in de mond, zitten tien maanden op je kont.' Toen ik onlangs bij de bakker eierkoeken in het schap zag liggen, moest ik ook weer aan haar denken. Ooit een terecht vergeten versnapering, totdat Bakker die aanraadde als lekkernij tijdens het afvallen.

Tijdens mijn zoektocht naar de oorsprong van het tussendoortje - want is die niet de bron van alle overgewicht? - kwam die vermaledijde eierkoek weer op mijn pad. Mijn oog was gevallen op het werk van predikant en botanicus Petrus Hondius (1578? - 1621). Die noemde in zijn geschriften 'gesonde groene koucken' en 'cruyde-koucken'.

Ingrediënten

• 20 gram kervel, fijngehakt
• ½ bosje bieslook, fijngehakt
• ½ bosje peterselie, fijngehakt
• 2 grote eieren, schuimig geklopt
• 1 beschuit, volkoren, fijngestampt
• 50 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
• snuf zout
• grof gemalen peper
• 25 gram roomboter (waarvan de helft gesmolten)

Kervel

Hoe zagen die eruit? Culinair historica en diëtist Marleen Willebrands schreef in 2006 De verstandige kok, de rijke keuken van de Gouden Eeuw (Uitgeverij Pereboom). Zij maakte hertalingen van oude recepten. 'De eierkoek ('struyfkouck') werd in die tijd als gezond beschouwd', zegt Willebrands. Kervel kon erin, maar ook warmoes, venkel, dille, vioolblaadjes, boerenwormkruid, waterkers, zuring, leverkruid, molsla, spinazie, blad van zwarte aalbessen en zelfs prei.

Kervelkoekjes waren destijds ook een begrip. Kervel zou pis- en steenafdrijvend zijn, windbrekend, maagversterkend en wondhelend. Superfoods zijn blijkbaar van alle tijden.

Kervel is verwant aan peterselie en koriander. Doodzonde dat de meeste supermarkten het niet verkopen. Zaai het zelf, zaai het nu of ga naar een goede groenteboer. Snijd het kort voor gebruik, anders gaat de subtiele anijssmaak verloren. Het is een fantastisch ingrediënt in soepen, maar ook in de poffertjes die we nu gaan maken. In de receptuur uit de 18de eeuw werden de koeken doorgaans gesuikerd, toen was suiker schaars en dus gezond. In dit geval heb ik een hartige versie gemaakt. Maar: bestrooi met poedersuiker en proef het verschil, compleet andere koek.

Bereidingswijze

Hak de kervel, de bieslook en de peterselie fijn. Klop de eieren zeer schuimig met een mixer. Zeef de bloem en klop door het eierschuim. Roer er dan de kervel, de bieslook, de peterselie en de gestampte beschuit doorheen. Voeg zout, peper en de klont gesmolten boter toe. Klop wederom goed.

Bak er in een koekenpan met de rest van de boter snel koekjes van, als drie-in-de-pan. Voor grotere hoeveelheden is het handig om een poffertjespan te gebruiken. Serveer ze warm, direct uit de pan.

Gezond? Met mate in de mond, dat maakt het hart pas gezond.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden