Hartige courgettecake

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: hartige courgettecake.

Yvette van Boven
null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Als u een moestuin heeft of op z'n allerminst zo'n kleintje van Albert Heijn heeft aangelegd in potten op uw balkon of terras (zoals mijn moeder), dan kent u het vast: fanatieke courgettes die maar blijven produceren en maar groeien en groeien.

Mijn nieuwe buurjongen kwam onlangs ook met zo'n joekel aan, door afwezigheid - vanwege zijn vakantie - waren zijn courgettes veel en veel te groot geworden. Wat hij ervan kon maken, vroeg hij. Soep, antwoordde ik. Die grote courgettes zijn eigenlijk niet meer echt lekker. Hoe kleiner hoe lekkerder, daar moet u bij een courgette van uitgaan. Die kleine exemplaren kunt u rauw flinterdun schaven en door de sla, pasta, zomerrisotto of weet ik wat scheppen. Dat is heerlijk.

En van een gewone maat courgette zou u een hartige cake kunnen bakken. Voor bij de nazomerborrel, of voor bij die soep die u maakte van dat te grote exemplaar.

Ingrediënten voor 1 cake

300 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
125 gr feta, in blokjes
100 gr gemengde olijven, zonder pit, uitgelekt!
50 gr pijnboompitten
1 courgette, geraspt (ca. 300 gr)
3 eieren
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
zwarte peper uit de molen

Bereiding

Meng alles goed en snel tot een glad beslag en giet het in een goed ingevette cakevorm van 1,5 liter inhoud.

Bak de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden ongeveer 1 uur en soms nog 15 minuten langer.

Serveer bij soep of salade of als borrelhap.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden