Hartelijke Klijnsma als 'good cop' naast Samsom de verkiezingen in

Sinds 2006 was Nebahat Albayrak de nummer twee van de PvdA. Zij is dit jaar niet meer verkiesbaar. Wel kiest de partij weer voor een vrouw op plaats twee - ook al wordt niet meer vastgehouden aan de strikte man-vrouw-volgorde op de lijst. Oudgediende Jetta Klijnsma wordt de bliksemafleider voor lijsttrekker Diederik Samsom.

Jetta Klijnsma tijdens haar optreden als kwartiermaker van De Nieuwe VakbewegingBeeld anp

Klijnsma (1957) is een van de prominenten binnen de partij, en geniet ook een groeiende bekendheid in het land. Ze treedt vaak op in de media. Ze schuift bijvoorbeeld geregeld aan bij De wereld draait door om een politiek onderwerp van commentaar te voorzien. De afgelopen weken stond ze in de schijnwerpers door haar rol als kwartiermaker van De Nieuwe Vakbeweging.

Ze is een oudgediende in de partij. Al op haar vijfentwintigste werkte ze voor de PvdA-Kamerfractie. De Drentse uit Hoogeveen studeerde geschiedenis en werd al snel politiek actief. Begin jaren negentig werd ze raadslid in de gemeente Den Haag en acht jaar later werd ze wethouder. Nog eens acht jaar later, eind 2008, verruilde ze het wethouderschap voor dat van staatssecretaris van Sociale Zaken. Sinds 2010 is ze Kamerlid. Twee jaar geleden stond ze nog op nummer zes, onder Ronald Plasterk, maar een plek boven Diederik Samsom.

Ze wordt geroemd om haar sociale vaardigheden, haar hartelijkheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Ze belichaamt de sociale PvdA-gedachte. Met die vaardigheden kan ze dienen als bliksemafleider voor de soms heetgebakerde Diederik Samsom, een 'good cop' voor wanneer de 'bad cop' in Samsom boven komt. Waar hij nog wel eens ongeduldig zal kunnen blijken, kan zij als running mate de druk van de ketel halen.

Klijnsma heeft een lichte handicap, ze heeft spastische benen en leerde pas op late leeftijd lopen. Tegelijkertijd laat ze zich door haar handicap niet hinderen; tijdens haar wethouderschap had ze een persoonlijke chauffeur die haar met een tandemfiets naar haar werk bracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden