Hartafdeling Radboudziekenhuis mag weer open

De hartafdeling van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen mag aanstaande maandag weer open...

ANP

De operaties werden in april op last van de inspectie gestaakt nadat was gebleken dat door ruzies tussen specialisten al jaren slecht werk werd geleverd. Het sterftecijfer onder patiënten lag ongeveer twee keer zo hoog als in andere hartcentra.

Sinds april zijn veel van de medisch specialisten vervangen. Verder is een nieuwe leiding aangetrokken. Daarbij is de werkwijze van de hartafdeling grondig gereorganiseerd. Alle medewerkers moeten zich voortaan aan vaste procedures houden. Volgens de inspectie moet voortaan duidelijk zijn welke specialist verantwoordelijk is voor welke patiënt. Verder dient buiten kantooruren een medisch specialist op de afdeling aanwezig zijn.

De inspectie schrijft aan de leiding van het ziekenhuis vertrouwen te hebben in de verbeteringen die zijn doorgevoerd. De kwaliteit van zorg aan patiënten zou nu goed moeten zijn, concludeert de IGZ. Een woordvoerster zegt echter niet te kunnen garanderen dat er geen fouten meer worden gemaakt bij het hartcentrum. ‘We kunnen nu eenmaal niet naast elke specialist een inspecteur zetten.’ Ze benadrukt dat inspecteurs het hartcentrum de komende tijd nauwlettend in de gaten zullen houden. Zo komen inspecteurs het centrum onaangekondigd bezoeken om te controleren of alle afspraken worden nagekomen.

Het UMC is volgens een woordvoerster verheugd over de beslissing van de inspectie. ‘We zijn blij dat de inspecteurs de indruk hebben gekregen dat er een duidelijke sfeerverandering heeft plaatsgevonden en dat er thans met enthousiasme naar wordt gestreefd om zorg te leveren die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.’ Het ziekenhuis verwacht het vertrouwen van patiënten en verwijzers volledig terug te winnen.

De belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland, zegt vertrouwen te hebben in de herstart. De organisatie vindt echter dat nog veel moet gebeuren voor het vertrouwen van burgers en patiënten in het hartcentrum is hersteld. Ze heeft een advocaat ingeschakeld die probeert schadevergoedingen los te krijgen voor patiënten die de dupe werden van de wantoestanden op de hartafdeling. De advocaat heeft zestien dossiers in behandeling.

De hartafdeling staat vanaf 1 oktober onder leiding van hartchirurg Henry van Swieten van het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Van Swieten neemt de al gepensioneerde cardioloog Sjef Ernst mee, die de hartchirurgische zorg gaat coördineren. Ernst leidt de komende twee jaar een opvolger op. Het ziekenhuis verwacht volgende week de eerste patiënt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden