Hart van Eindhovenaren nooit gestolen

VVD’er hopte als burgemeester van Eindhoven van het ene incident naar het andere...

De harten van de Eindhovenaren heeft burgemeester Alexander Sakkers, die maandag onverwacht zijn vertrek aankondigde, de afgelopen vier jaar niet gestolen. Toen hij tijdens het kampioensfeest van PSV de microfoon ter hand nam, werd hij getrakteerd op een striemend fluitconcert. ‘Hij is niet populair bij de bevolking’, zegt SP-fractievoorzitter Gerard.

Afstandelijk, een beetje arrogant, geen man van het volk, zo wordt de VVD’er getypeerd. Geen warme burgervader, zoals zijn PvdA-voorganger Welschen was, maar een technocratisch bestuurder, gedreven door de economie. Zijn grootste verdienste voor de stad is dat hij Eindhoven op de kaart heeft gezet als ‘brainport’, aldus D66’er Schreurs.

‘Het is nooit goed als een burgemeester vroegtijdig vertrekt’, vindt PvdA-fractievoorzitter Van den Biggelaar. Zij heeft ‘gemengde gevoelens’ bij de overstap van de burgemeester naar Transport en Logistiek Nederland, maar respecteert, net als haar collega’s, de persoonlijke redenen die Sakkers aanvoert voor zijn vertrek. De burgemeester zag zijn huwelijk stranden, en zijn moeder kwam te overlijden. Inmiddels heeft hij een nieuwe relatie. In zijn verklaring voor de fractievoorzitters zei hij ‘een nieuwe balans’ te willen tussen werk en privéleven.

Tijdens zijn bewind hopte de Eindhovense burgemeester van incident naar incident. Hij werd commissaris van het bedrijf dat beveiligingscamera’s leverde aan Heerlen en Eindhoven, en moest onder zware politieke druk weer afstand doen van dat commissariaat. Ook was er commotie over zijn gebruik van de dienstauto. In de affaire-Pastoor (de wethouder die moest opstappen vanwege bevoordeling van een bouwbedrijf) handelde Sakkers ook niet altijd even handig. Hij deed schimmig over een vliegreis met twee vastgoedondernemers. Tijdens het verhoor voor een raadscommissie weken zijn verklaringen af van die van andere getuigen, waardoor zelfs de suggestie van meineed werd gewekt.

Eerder dit jaar werd hij wekenlang bewaakt door twee bodyguards (plus twee agenten voor zijn huis) na bedreigingen door een woonwagenfamilie. ‘Het zijn tropenjaren geweest voor Sakkers’, zegt Gerard. Maar, onderstreept Van den Biggelaar, het is ook ‘teleurstellend’ dat een bestuurder zo gemakkelijk vertrekt uit de vijfde stad van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden