nieuws

Harskamp blijft langer open als opvang voor vluchtelingen, ook mensen naar marineterrein Amsterdam

De legerbasis in het Gelderse Harskamp blijft langer open als opvangplek voor maximaal 750 Afghaanse vluchtelingen. Ook wordt het defensieterrein op het Marine Etablissement in Amsterdam opnieuw in gebruik genomen voor maximaal 300 asielzoekers. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) woensdag aan de Tweede Kamer.

Mark Misérus
De politie grijpt in tijdens een demonstratie tegen de komst van honderden vluchtelingen uit Afghanistan bij de noodopvanglocatie in Harskamp. Beeld ANP
De politie grijpt in tijdens een demonstratie tegen de komst van honderden vluchtelingen uit Afghanistan bij de noodopvanglocatie in Harskamp.Beeld ANP

Volgens Broekers-Knol zijn er ‘acuut oplossingen nodig om een schrijnende situatie te voorkomen en alle asielzoekers met recht op opvang van een bed te kunnen voorzien.’ Dinsdag werd duidelijk dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers uit nood hotels en vakantieparken benadert om asielzoekers onderdak te bieden. ‘Het is alle hens aan dek’, zei een woordvoerder van het COA tegen de Volkskrant, over het tekort aan opvangplekken.

In Ter Apel, waar de asielzoekers centraal worden geregistreerd, is de nood zo hoog dat vluchtelingen de nacht moesten doorbrengen op stretchers en stoelen. Het COA bevestigde een bericht hierover van Nieuwsuur en durfde woensdagavond niet te zeggen ‘hoe lang deze situatie blijft bestaan.’ In Ter Apel zijn 150 stretchers bijgeplaatst voor asielzoekers zonder bed.

Het was de bedoeling dat de Afghaanse vluchtelingen tot 4 oktober in Harskamp zouden blijven. Volgens burgemeester René Verhulst van Ede verblijven er nu 150 mensen (gezinnen met kinderen) op het terrein. Jongeren protesteerden onder meer met vuurwerk tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen in Harskamp, eind augustus. In een brief aan omwonenden schrijft Verhulst nu dat ‘de zorgen blijven’ bij omwonenden, ‘dat niet altijd gehandeld is conform afspraken en dat inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen’, nu het Rijk de Afghanen langer in Harskamp wil opvangen.

Onder meer door de aanhoudende instroom van asielzoekers en de belabberde doorstroming zegt Broekers-Knol niet anders te kunnen dan in Harskamp en Amsterdam langer, of wederom, vluchtelingen te onder te brengen. Slechts een paar andere gemeenten (waaronder Goes met de Zeelandhallen) zijn meer asielzoekers gaan opvangen na een brandbrief van Broekers-Knol en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), eind augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden