Hars-divisie van DSM fuseert met die van Duitse Mitras

DSM gaat zijn harsen-divisie Resins vrijwel zeker samenvoegen met de harsendivisie van het Duitse concern Mitras. Volgens DSM-bestuurder Selman 'moeten er nog enkele kleine zaakje worden geregeld, maar het gaat door'....

ANP

KOPENHAGEN

De joint venture krijgt een omzet van ongeveer een half miljard gulen. Zowel DSM als Mitras brengt ongeveer duizend werknemers in. De joint venture zal vooral voor de auto-industrie produceren. DSM Resins bezit fabrieken in Duitsland, Spanje en Engeland. Dat er een studie naar samenwerking liep, was al eerder bekend gemaakt.

Selman zei dit in Kopenhagen, waar de Europeese vereniging van de chemische industrie, de Cefic, vergadert. DSM-topman S. de Bree is hiervan voorzitter. De Bree hield een pleidooi voor een herverkaveling van de Europese chemische industrie.

Die is nog te gefragmenteerd in vergelijking met de concurrentie elders in de wereld. Oplossing is de bedrijfstak verder te herstructureren via ruilen en samenvoegen van concernactiviteiten. 'Hier en daar zal ook nog een stukje capaciteit dicht gaan.'

Vooral in de basischemie, kunststoffen en petrochemie - goed voor 60 procent van de chemie-omzet in Nederland - moeten concerns nog flink schuiven en snoeien, aldus De Bree. Hij gaf als voorbeeld de sanering in de methanon- en ammoniakproduktie in de afgelopen jaren.

Aan suggesties voor ingrepen in nieuwe produktietakken binnen de chemie wilde hij zijn vingers echter niet branden. 'Laat maar even. Het is wat vroeg.' Als voorbeeld voor de te beperkte omvang van producenten noemde hij de Europese nafta-kraakinstallaties in de etheenproduktie - in Nederland in Terneuzen (Dow Chemical), Moerdijk (Shell) en Geleen (DSM) - die in vergelijking met die in de VS kleiner en ouder zijn. 'En ook de firma's zijn kleiner.'

De Europese chemie doet het nu heel goed volgens De Bree, maar er is absoluut geen aanleiding voor euforie. De marges krimpen al weer, vooral door toedoen van de lage dollar. Die brengt met zich mee dat de Amerikaanse concurrenten hun produkten op de wereldmarkt kunstmatig laaggeprijsd kunnen aanbieden.

Naast de nu al merkbare druk op het prijspeil voor chemische produkten heeft die lage dollar ook nog eens een negatieve invloed op de prestaties van de Europese economie als geheel en dus ook op de afzetmogelijkheden van de chemieconcerns. De situatie wordt nog nijpender wanneer de Amerikanen te maken krijgen met een krimpende binnenlandse markt en hun waar elders gaan afzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden