Harry's afwerkplek

Niet alleen Vanessa en Gerard Joling springen in op de dood van Pim Fortuyn, ook Harry Mens...

Een sterkere aanwijzing voor de onstuitbare opmars van het dvd-medium is moeilijk te bedenken: zojuist verscheen Pim Fortuyn, de dvd.

At Your Service, 90 minuten Pim heet het ding natuurlijk, dat kon moeilijk anders en hij is samengesteld niet uit allerhande archiefbeelden van de vermoorde politicus, maar uit zijn optredens in het televisieprogramma van Harry Mens dat elke zondagochtend wordt uitgezonden op rtl5, Business Class.

Het fascinerende van dit programma is dat het een fantoomuitzending is, een illusie, een visioen uit een niet-bestaande werkelijkheid, een fata morgana, dat woord zocht ik. Zoals je ook geen talkshow onder water kunt opnemen, of midden in een brandende olietank, zo is Business Class een programma dat níet kan bestaan, en tóch zien wij het. Dit is mogelijk door een geniale kunstgreep die door de makers van dit programma, allen genaamd Harry Mens, wordt toegepast. Die kunstgreep bestaat eruit dat men, Mens dus, het zwarte gat waarin dit programma anders met een kort gorgelend geluidje zou verdwijnen, heeft dichtgeplakt met bankbiljetten. In Amerika heb je de zogenaamde vanity press, uitgeverijen die tegen betaling je boek op de markt brengen, Business Class is een vorm van vanity-tv. Harry vindt het leuk om een televisieprogramma te presenteren (niet dat je dat ziet overigens, geen lachje kan eraf, er wordt nerveus-houterig geformuleerd, de wijn gaat lusteloos naar binnen en heet altijd 'voortreffelijk', gesprekken zijn lijstje-afwerken het programma zou misschien Harry's Afwerkplek moeten heten) en dat mag best wat kosten. Zie het als een hobby.

Maar Harry is en blijft een zakenman, dus toen zijn vriend Pim Fortuyn werd vermoord en postuum het voorwerp werd van een ongekende persoonsverheerlijking, en toen Vanessa en Gerard Joling daar handig op insprongen door liedjes over Fortuyn uit te brengen, dacht Harry: al die keren dat Pimmetje bij mij in Business Class heeft gezeten, dat materiaal, daar is een markt voor! En aldus geschiedde. Natuurlijk is er een goed doel verbonden aan de hele operatie, de Stichting Pim Fortuyn om precies te zijn, maar die krijgt 'een deel van de opbrengst', dus dat zit wel snor met Harry's percentage. Ja, want zo'n eigen tillevisieprogramma, da kós wat?!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden