Harper, Rijser en van Boggelen-Heutink

Het crime-debuut van ex-verslaafde Joseph Knox, het romandebuut van Diana Tjin, zichtbare filosofie van Ger Groot en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Jane Harper

A.W. Bruna, €19,99

In De droogte van de Australische auteur Jane Harper keert de fiscaal rechercheur Aaron Falk van Melbourne terug naar zijn geboortestadje Kiewarra voor een begrafenis. Luke Hadler, die ooit zijn beste vriend was, heeft zelfmoord gepleegd, nadat hij eerst zijn zoontje en zijn vrouw heeft vermoord. Althans, daar lijkt het op in het agrarische oord, waar al twee jaar lang een verschrikkelijke droogte heerst. Er ontspint zich een beklemmend verhaal, dat herinneringen oproept aan het werk van John Steinbeck en Lee Child, over wantrouwen, xenofobie en de effecten van langdurige droogte op het gemoed van de boeren. Vertaald door Willem en Catalien van Paassen.

Ghayath Almadhoun & Anne Vegter

Jurgen Maas, € 17,95

Een jaar geleden traden de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun, die in Stockholm woont, en de toenmalige Dichteres des Vaderlands Anne Vegter, die in Rotterdam woont, samen op. Nu verschijnt hun gezamenlijke dichtbundel ik hier jij daar, waarbij Djûke Poppinga tekent voor de vertaling uit het Arabisch van de gedichten van Almadhoun, die schrijft: 'Een dichter moet egoïstisch zijn, moet een eenzame wolf zijn, maar soms ontmoeten eenzame wolven elkaar in de wouden en jagen ze samen.'

null Beeld
Beeld

Diana Tjin

In de Knipscheer, € 18,50

In 1990 doet een oude Surinaamse dame, mevrouw Grünwald, aan de jonge Anna verslag van haar leven. Vanaf 1940 moest ze met haar gezin bijna zeven jaar doorbrengen in Kamp Copieweg, op 20 kilometer van Paramaribo. Over deze en andere verzwegen geschiedenissen gaat Het geheim van mevrouw Grünwald, het romandebuut van Diana Tjin (1961), werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

null Beeld
Beeld

Joseph Knox

House of Books, € 19,99

Rechercheur Aidan Waits krijgt de opdracht de verdwenen tienerdochter van een parlementslid op te sporen. Sirenen is het debuut van de Britse schrijver Joseph Knox, die in een vorig leven zelf verslaafd was aan drugs en daarnaast ook werkte als 'crime-inkoper' van de Britse boekhandelsketen Waterstones. Al die ervaringen heeft hij kundig verwerkt in Sirenen, waaraan hij liefst acht jaar werkte. Het resultaat mag er zijn.

null Beeld
Beeld

Ger Groot

Lemniscaat, € 34,50

Filosofie is overal, betoogt de schrijver en filosoof Ger Groot in De geest uit de fles - Hoe de moderne mens werd wie hij is. 'Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de opera's van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen.' In bondige hoofdstukken behandelt Groot thema's als 'De dood van God' (Nietzsche), 'De hinderlijke ander' (Sartre) en 'Kakofonie' (van Dick Swaab tot Peter Sloterdijk en Stephen Hawking), die hij koppelt aan illustraties uit films, reclame, opera's en clips. Meer is te zien en te beluisteren op degeestuitdefles.com.

null Beeld
Beeld

David Rijser

AUP, € 22,90

Net als Groot ontwaart de cultuurhistoricus David Rijser verbanden die anderen allicht ontgaan. In de paperback Een telkens nieuwe oudheid - Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde (de gebonden editie is van 2016) laat Rijser zien hoe thema's uit de klassieke Oudheid terugkeren in onze cultuur. De ondertitel verwijst naar het maffia-epos The Sopranos, dat een en ander dankt aan het oeuvre van Tacitus, 'de historicus die wellicht de grootste psycholoog van de Latijnse Oudheid is'.

null Beeld
Beeld

Diverse auteurs

Gibbon, € 19,90

Op de Langegroenedaal 38 in Gouda vestigt zich in 1920 de koosjere slagerij Van Collem. Hoe het de bewoners is vergaan - vader Levij, moeder Rachel en de kinderen Rozita en Hans - is opgetekend in Joodse Huizen 3 - Verhalen over vooroorlogse bewoners, het derde deel in een reeks van de Stichting Joodse Huizen, gewijd aan de 36 duizend panden die door Joodse landgenoten werden bewoond. Deel 3 speelt zich af in zeventien steden, onder voddenboeren, huisartsen, wiskundigen en paraplumakers.

null Beeld
Beeld

Ellen van Boggelen-Heutink

Ipaa service, € 19,95,-

Met niet meer dan haar meisjesnaam, 125 dollar en een schuin opgestoken rechterduim trekt Ellen van Boggelen-Heutink in 1968 de wijde wereld in. Liftend volgt ze het oostwaartse spoor dat als hippietrail een romantisch plekje zou krijgen in de geschiedschrijving van de jaren zestig. Op 13 mei praat ze erover in Andere Tijden (NPO 2, 21.20 uur). Ze ontdekt hasjiesj, zichzelf en de liefde, zo blijkt bijna vijftig later uit haar dagboeken. De hoofdstukken in Reis naar de liefde hebben titels als 'Kerry', 'Olaf'en 'David', jonge mannen die hun oog hebben laten vallen op de 20-jarige Nederlands-Canadese schoonheid. 'Dat hele geslachtsverkeer kon me gestolen worden, want ik vond er geen bal aan.'

Aanvullingen en verbeteringen: Het boek Reis naar de Liefde van Ellen van Boggelen-Heutink kost geen 10 euro, zoals hier eerder werd vermeld, maar 19,95 euro.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden