Harpen hebben glans verloren

De Gouden en Zilveren Harpen zijn ontstemd. Ze hebben hun waarde verloren, omdat er bij de toekenning in tegenstelling tot de andere jaren geen vakjury aan te pas is gekomen.


Na het overlijden van Willem van Beusekom in 2007 werd ik de nieuwe voorzitter van De Gouden Harpenjury. Ik was er trots op het werk van Willem voort te mogen zetten. Ik heb dat ook met overgave gedaan.


Maar er veranderde wat. Toen de jury in 2009 Gerard van Maasakkers als winnaar van een Gouden Harp had aangewezen en Jan Smit niet, werd ik als juryvoorzitter ontboden bij het bestuur van Buma-Stemra. Ik had een gesprek met de bestuursleden André de Raaff (tevens tv-producent van het Harpengala voor de TROS) en Eric van Thijn. Ze vertelden me dat ze nog nooit van Van Maasakkers hadden gehoord en vroegen zich af waarom die in hemelsnaam een Harp moest krijgen. Ik legde uit dat de jury deze beslissing nu eenmaal genomen had. De bestuursleden vonden het raar dat we Jan Smit hadden overgeslagen en wezen op zijn commerciële succes. We besloten tot een compromis. Een aanscherping van de statuten waarin aan de commerciële factor een groter gewicht werd gehangen. Jan Smit kreeg alsnog een Gouden Harp, net als Gerard van Maasakkers.


Ik kreeg een mail van Eric van Thijn waarin hij me dankte voor mijn constructieve opstelling en zei te hopen dat ik nog tot in lengte van dagen juryvoorzitter zou blijven.


Vorig jaar veranderde dat. Ik kreeg een telefoontje van Frank Helmink, de nieuwe directeur van Buma Cultuur. Hij zei dat de vakjury's van de Harpen waren afgeschaft: 'We gaan zelf de winnaars aanwijzen, we houden een enquête onder de leden van Buma-Stemra. Dan wordt vanzelf duidelijk wie de winnaars worden.'


Ik schreef een brief aan het bestuur en de andere juryleden dat ik de gang van zaken ongelukkig vond en vooral ook zonde voor de status van de prijs. Daar heb ik geen enkele reactie op gehad, zoals er ook geen gesprek met mij is gevoerd waarin de achtergronden van de beslissing werden duidelijk gemaakt.


Ik vond het jammer, ik schaamde me voor mijn slappe knieën van twee jaar geleden en besloot het er maar bij te laten. Tot ik afgelopen donderdag van de resultaten hoorde. Het was volstrekt onduidelijk wat de criteria voor de toekenning van de prijs zijn geweest, er waren geen juryrapporten. Doodzonde.


Het is jammer voor de gelauwerde artiesten, maar de Harpen hebben hun edelmetalen glans verloren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden