Harold vertelde wat hem echt bezighoudt: hij is smoorverliefd

Dagboek

Harold Pinter is niet geïnteresseerd in zijn eigen toneelstuk

Een foto van schrijver Harold Pinter gemaakt in 2005 in Londen. Beeld afp

Londen, 14 maart 1975

Harold kwam kijken bij de repetities van No Man's Land. Het ging niet slecht. John Gielgud had voor het eerst zijn pruik op: een bizar, geelgrijs ding, dat een griezel van hem maakt - precies goed dus.

Kort gesprek met Harold over de repetitie, die al gauw begon over wat hem echt bezighoudt. Hij is smoorverliefd. Hij heeft geen geheimen voor zijn vrouw Vivien, maar hij heeft haar nog niets verteld omdat ze ziek is momenteel.

lk heb hem niet gevraagd wie de dame is, en welke reactie hij verwachtte als hij het Vivien zou vertellen. Ik vermoed dat we de explosie tot voorbij Regent's Park zullen kunnen horen. Maar hij was onmiskenbaar dolgelukkig en nauwelijks geïnteresseerd in zijn stuk, wat ik ontwapenend vond.

15 maart

Akelige nachtmerrie. Met mijn vader en moeder was ik doodskisten aan het bekijken. We zochten een exemplaar voor mijn vader, omdat hij besloten had die middag te overlijden. Moeder was vreselijk uit haar humeur, het bezoek aan de kistenmaker kwam haar slecht uit en ze vond het onmogelijk dat vader juist deze middag had uitgekozen om dood te gaan. Die bezag alles, zoals altijd, van de zonnige kant.

Voel me bijzonder ellendig vandaag, alsof ik een lange ziekte achter de rug heb. Begin me af te vragen waarom ik me zo afpeiger en waarom ik al die ellende over het National Theatre over me heen krijg.

Peter Hall (1930), regisseur en directeur van het National Theatre. Uit Peter Hall's Diaries. Hamish Hamilton, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.