Hariri-tribunaal naar Den Haag
Nederland zal het tribunaal huisvesten dat de zaak van de vermoorde Libanese ex-premier Rafik Hariri gaat behandelen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei donderdag in een radioprogramma te verwachten dat enkele ‘praktische problemen’ opgelost worden....
Volgens de CDA-bewindsman zal de regering binnenkort positief reageren op het persoonlijke verzoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties om de zaak-Hariri in Nederland te behandelen.
De Libanese politicus – en puissant rijke zakenman – kwam in 2005 om het leven door explosieven. VN-onderzoek heeft aangetoond dat Syrië waarschijnlijk de hand heeft gehad in zijn dood.
Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelt Nederland als voorwaarde dat veroordeelden in het buitenland hun straf zullen uitzitten. Nederland stelde die eis ook toen de Afrikaanse ex-dictator Charles Taylor naar Nederland werd overgebracht. Groot-Brittannië bleek bereid hem op te sluiten als hij veroordeeld wordt door een speciaal tribunaal, dat zetelt in het gebouw van het Internationaal Strafhof. Daar zullen waarschijnlijk ook verdachten in de zaak-Hariri verschijnen.
Nederland is evenmin bereid op te draaien voor de kosten – vele miljoenen euro’s – die de rechtszaak en beveiliging met zich meebrengen. Verhagen gaat ervan uit dat die worden opgebracht door Libanon en de VN.
Ondanks de voorwaarden is Nederland alleszins bereid op het VN-verzoek in te gaan. Den Haag afficheert zich als de ‘juridische hoofdstad van de wereld’. De residentie herbergt naast het Strafhof het Joegoslavië-Tribunaal en het hoogste juridische VN-orgaan, het Internationaal Gerechtshof.
De zaak-Hariri is een internationaal politiek mijnenveld. Syrië ontkent elke betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de populaire Libanese politicus. De moord leidde tot massale protesten in Libanon, en uiteindelijk tot het vertrek van de door veel Libanezen gehate Syrische troepen.