Haringpartijtje

Van de Guide Michelin trekken we ons niets aan. Maar zou Michelin ons vragen om de haring voor ze te doen, graag....

Wouter Klootwijk

Wie de komst van de nieuwe Hollandse nieuwe groots wil vieren in huiselijke kring kan het beste zogenoemde vuile haringen kopen, diepbevroren in een plastic bak met een deksel. Alleen op die manier kan men zelf het moment bepalen waarop de haring gegeten gaat worden. Schoongemaakte haring uit de winkel of van de kraam is op zn best als hijnet uit de koude pekel is gevist en gaat dan langzaam achteruit. Het vet gaat sterker smaken.

Lang niet alle visboeren verkopen dezelfde haringendie ze schoonmaken ook als bevroren vuile aan hun klanten. Ze hebben er andere vaatjes voor. Dat maakt wantrouwig. Het blijft in de vis telkens opnieuw zoeken naar winkeliers en ambulante kooplui waar de klant blind op bouwen kan.

In een vaatje haring zoalsde visboer ze inkoopt zitten voor wel twintig mensen twee haringen. Er zijn ook kleinere verpakkingen, speciaal bedoeld voor de doe-het-zelf-schoonmaker.

Zet de bevroren haring de avond voor de dag van het huiselijke haringfeest in de koelkast te ontdooien of op de koelste plek van het huis.

Voel de volgende dag aan een haring in het midden van de verpakking. Voelt hij nog wat hard, dan is hij nog niet helemaal ontdooid.

Let op dat de haring niet warmer wordt dan 2 à 3 graden. Maak ze schoon vlak voordat men er van wil eten, of beter nog, geef elke schoongemaakte haring meteen aan een hongerige wolf.

Mes: handvat liefst van ongelakt hout. Het glibbert toch al in de hand.

Kleding: oude overall.

Pak een haring en snijdt van staart tot kop een snee in de rug langs de rugvin. Trek tussen duim en mes de rugvin eruit.

Snijd de buik open en schuif hem leeg met het mes. Zeteen puntje van het mes onder het vel en trek het tussen duim en mes los. Van kop naar staart of andersom. Aan beide zijden.

Snijd de kop eraf en duw met duim en wijsvinger de zijden van de vis los van de graat. Heeft men na drie haringen onder de knie. Snijd de graat los bij de staart. Hap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden