Hare Krishna-gelovigen vieren eeuwfeest van de Grote Stichter; 'De wereld richt zich te veel op materiële problemen'

Het contrast is groot en treffend. Beneden aan de bar genieten de stamgasten van een schuimend pintje of bolleke en een smoske hesp....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

WILRIJK

'De wereld richt zich te veel op de materie en verwaarloost de ziel', meent Tarunya, een toegewijde van Nederlandse nationaliteit. 'Wij willen geestelijke oplossingen aandragen voor materiële problemen.'

De Hare Krishna-beweging heeft de Valaarhof in Wilrijk, net ten zuiden van Antwerpen, uitgekozen voor het openingsfestival van het eeuwfeest van de Grote Stichter, Swami Prabhupada. Het is een bont gezelschap dat het honderdste geboortejaar herdenkt van de goeroe die in 1977 'de wereld verliet'.

De toegewijden, de ongehuwden in oranje en de gehuwden in witte gewaden, springen het meest in het oog. Maar er zijn ook veel Indiase mensen en sympathisanten in gewone burgerkleding. Hele gezinnen zijn aanwezig, jong en oud zingen mee: 'Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare.'

Pas in 1965, op 69-jarige leeftijd, verliet Swami Prabhupada Calcutta India en voer met een stoomschip naar de Verenigde Staten. Zijn missie: de geestelijke kennis uit de Veda's, de heilige verzen, verbreiden in de wereld. Toen hij twaalf jaar later zijn laatste adem uitblies, had hij meer dan honderd tempels geopend in verschillende wereldsteden en meer dan tienduizend discipelen ingewijd.

De Krishna-beweging telt tegenwoordig volgens eigen zeggen ruim een miljoen volgelingen en vierhonderd tempels. Toch zijn de zingende en dansende toegewijden in hun oranje gewaden minder aanwezig in het straatbeeld dan jaren geleden. Volgens Tarunya komt dat omdat veel volgelingen van het eerste uur inmiddels zijn getrouwd en 'geïntegreerd in de maatschappij'. Maar velen zijn sympathisant gebleven. Ze eten vegetarisch, drinken geen alcohol en bezoeken nog wel eens een Krishna-tempel.

Op het festival in Wilrijk vertellen verschillende toegewijden enthousiast van hun persoonlijke ervaringen met Srila Prabhupada. Er is muziek, dans en een toneelstuk dat de overwinning van de geest over de materie moet uitbeelden. Speciaal voor de gelegenheid is het manshoge beeld van de oude meester overgebracht van de grote Krishna-tempel in de Ardennen naar het Antwerpse. De volgelingen offeren vol toewijding bloemen aan Prabhupada's gelijkenis.

'Het is vooral de vormgeving die ons vreemd overkomt. Maar eigenlijk bedoelen we allemaal hetzelfde', zegt Piet Coucke, katholiek priester uit Berchem. Hij bezoekt regelmatig Krishna-bijeenkomsten. Ooit heeft hij een aantal toegewijden uitgenodigd in zijn parochie, om uitleg te geven over het andere geloof.

Coucke, gekleed in zwartgrijs streepjespak, valt op in de oosters uitgedoste feestzaal. Hij aanschouwt het spektakel met een vriendelijke glimlach. 'Wat mij aantrekt in deze beweging, is het monotheïsme. Of de God nu Allah, Krishna of weet ik veel heet, het blijft dezelfde God. We proberen allemaal het Godsbewustzijn aan de mensen door te geven', zegt de pastoor.

Het festival wordt uiteraard besloten met een maaltijd. 'De Krishna-beweging wordt door sommigen ook wel een kitchen-religion genoemd', zegt Tarunya. Ze vindt het niet eens een belediging. 'Ons voedsel wordt met toewijding klaargemaakt en op het altaar geofferd aan de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods, Krishna. Het is gezuiverd eten. Door het voedsel tot zich te nemen, maakt men geestelijke vooruitgang.'

Met het festival in Wilrijk hebben de Krishna's in de Benelux slechts het startsein gegeven voor een reeks van feestelijkheden dit jaar. Op 22 juni vindt er een grote happening in Amsterdam plaats, compleet met een parade door het stadscentrum. Op het Château de Petite Somme vlakbij Durbuy in de Ardennen, waar de 'geestelijke leefgemeenschap' Radhadesh is gevestigd en de grootste Benelux-tempel staat, wordt een groot zomerfestival georganiseerd. Het internationaal hoogtepunt vormt eind dit jaar de opening van vier nieuwe tempels in India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden