'Hardwerkenden kind van de rekening'

Tot onze verbazing lazen we (Economie, 23 februari) dat kennelijk heel Nederland het erover eens is dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgebouwd. Vreemd, wij horen heel andere geluiden. Onder andere van mensen die net als wij enkele jaren geleden (op de top van de markt) een huis kochten. Geen babyboomers, maar gewoon hardwerkende veertigers. Bij de afwegingen die we toen maakten, gingen we (op advies van de bank) uit van de toen bestaande financiële en fiscale voorzieningen.

Ook gingen we uit van een betrouwbare overheid. Nu wordt gepredikt dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft, kennelijk ook voor bestaande hypotheken. Tijdens het spel de spelregels veranderen, is ronduit onbetrouwbaar. De onrust op de woningmarkt wordt als extra argument gebruikt. De mededeling dat de hypotheekrenteaftrek zeker niet wordt afgeschaft, zou ook voor rust op de woningmarkt zorgen.

Verder constateren we dat voortdurend naar het buitenland wordt gewezen, waar immers ook geen hypotheekrenteaftrek zou bestaan. Als dit de leidraad wordt, dan zal ook de zeer hoge belasting op auto's en brandstof in Nederland dus fors omlaag moeten. Ook verwachten we dat dan net als in omringende landen het onderhoud aan de woning aftrekbaar wordt. Plus dat gratis kinderopvang en zeer hoge kinderbijslag worden ingevoerd.

En dan de hoge rente die wij aan de bank betalen (vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland en België). Een groot deel van het voordeel dat de hypotheekrenteaftrek oplevert, gaat daardoor naar banken. Verder willen we de belachelijk hoge overdrachtsbelasting die we bij de koop van ons huis betaalden, terug. De waarde van onze woning is inmiddels fors gedaald. Krijgen we compensatie? Verhuizen naar een andere, goedkopere woning is onmogelijk.

Kortom: men roept maar wat. De motor van de economie - hardwerkende mensen zoals wij - krijgt de rekening gepresenteerd. Tegen die schade is niet op te werken.

E. Simons, Roermond

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden