Hardnekkige vijandschap werd bezworen met een kus

Gevraagd naar de indrukwekkendste Duitse persoonlijkheid zei president Chirac: 'Ongetwijfeld Konrad Adenauer. Dat was een man met visies, aan wie Europa veel te danken heeft.' Adenauer en De Gaulle waren samen meer dan 160 jaar oud toen ze op 22 januari 1963 in het Elysée-paleis met een kus het Frans-Duitse...

De verzoening was het levenswerk van Adenauer, de eerste na-oorlogse kanselier van Duitsland. Als Rijnlander en francofiel zag hij in een nauwe band met de vijand de kans voor de wederopstanding van het 'avondland'.

De Franse generaal De Gaulle had in 1946 nog gezegd dat één Duitser soms een beschaafde indruk maakt maar vier Duitsers bij elkaar er meteen van dromen over de wereld te heersen. Later sprak hij evenwel van le grand peuple allemand.

Hij omarmde Duitsland om het aan Frankrijk te binden, maar ook om de Franse heerschappij in Europa te vestigen en een tegenwicht tegen de VS te vormen. Voor hem was het verdrag weinig meer waard toen de Bondsdag het voorzag van een preambule waarin trouw werd gezworen aan de Amerikanen: 'Verdragen zijn als rozen en jonge meisjes - ze hebben hun tijd.'

Maar het Elysée-verdrag is succesvol gebleken, van de verplichte regelmatige regeringsconsultaties tot de zeven miljoen Fransen en Duitsers die elkaars land hebben leren kennen. Er is een Frans-Duits legerkorps, een gezamenlijke televisiezender en 1879 jumelages tussen gemeenten.

Chirac en Schröder voegen er vandaag nieuwe intiatieven aan toe. Adenauer wees De Gaulle er al op dat een roos een plant met ausdauer is. Hij kreeg gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.