Hardnekkige Vestia-schimmel

In de huiskamers van de Van der Goesstraat in Honselersdijk tocht het altijd. Het zijn woningen van Vestia. De inwoners kunnen de aangekondigde renovatie echter vergeten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER VICTOR DE KOK

HONSELERSDIJK - Honderd gouden ballonnen werden een jaar geleden opgelaten in de Van der Goesstraat, ze stonden symbool voor de toekomst. Het straatje in Honselersdijk, een dorpje onder de rook van Den Haag en omringd door immense tuinbouwkassen, zou ook 'helemaal goud' worden. Een groot renovatieproject zou de verloederde wijk weer laten schijnen, beloofde woningcorporatie Vestia de bewoners op de feestelijke dag.

Maar dat was voordat de 'grootste huurbaas' van Nederland aan de rand van de afgrond belandde. Vestia vecht tegen een strop van 1,6 miljard euro, ontstaan doordat er werd gespeculeerd op de rentestijging van derivaten; zeer complexe en riskante financiële producten.

Die rekening wordt voor een deel bij de huurders neergelegd: alle renovatieprojecten zijn stopgezet. Ook in de Van der Goesstraat. De woningen zijn van begin jaren vijftig en de decennia daarna lieten hun littekens achter. De oranje dakpannen liggen losjes op de daken, geteisterd door de vorst in strenge winters. De schuiframen met aluminium frame zijn van enkel glas, waardoor het in de winter steenkoud wordt en in elke huiskamer standaard tocht.

'Die ramen moeten écht vervangen worden', zegt Piet van Dijk (69), in de woonkamer van Van der Goesstraat 41. Het is half zes en dus etenstijd voor hem en zijn vrouw Paula (68). 'Maar wie weet gebeurt dat nog,' vult Paula hem aan. 'In september krijgen we te horen hoe het verder gaat.' Vertegenwoordigers van Vestia Westland praatte meneer en mevrouw Van Dijk vorige week bij over de renovatiestop. In het enige leegstaande huis in de straat: een voorbeeld van hoe alle huizen er na de renovatie uit zouden zien. Het pand zou het bruisende centrum van de wijk worden, een soort buurthuiskamer waar de bewoners konden samenkomen.

Maar nu diende de modelwoning als decor waartegen de slechte boodschap aan de bewoners werd gebracht. De 'gouden straat' was definitief van de baan. Alleen voor het hoognodige onderhoud wordt door Vestia nog geld losgepeuterd. Of bijvoorbeeld vervanging van de ramen daaronder valt, is de vraag. Er komen geen nieuwe daken, geen nieuwe keukenblokken en geen nieuwe gevels. Of de renovatie er ooit komt, blijft voorlopig in het ongewisse.

De buurthuiskamer is Diana Molenaar (43) een doorn in het oog geworden. Elke keer wordt ze geconfronteerd met de belofte die haar was gemaakt. Uit woede ging ze niet naar de voorlichtingsavond. 'Ik leef al jaren in een puinhoop en kreeg van Vestia altijd te horen dat met de renovatie alles in orde kwam.'

In haar woning, waar ze met haar twee dochters woont, wijst ze naar scheuren in de muren. 'Ik kan hier geen schilderij ophangen, dan komt de hele wand eruit.' Maar haar grootste ergernis is de schimmel die iedere keer weer komt opzetten. 'Het is gewoon te vochtig in dit huis. Ik kan zelfs geen tochtstrips ophangen want die glijden er gewoon weer af.'

Het huis van Molenaar verkeert in een veel slechtere staat dan de meeste woningen in de Van der Goesstraat. Sommige bewoners wijzen dan ook op haar eigen verantwoordelijkheid. 'Je moet je huis natuurlijk ook onderhouden', zegt Bob Toussaint (35), die zijn keurige woning laat zien. 'Natuurlijk, het zijn oude huisjes en aan de ramen zou wat moeten gebeuren. Voor de rest is het prima. En als er iets is en ik bel Vestia, dan staan ze gelijk op de stoep. Ook nu nog.'

De meningen over de woningcorporatie mogen dan verdeeld zijn, de bewoners vinden elkaar in hun afkeer tegen de 'top van het bedrijf', en daar vooral voormalig topman Eric Staal. Molenaar: 'Die zit daar lekker in Bonaire met zijn miljoenen. En wij moeten nog maar hopen of we het deze winter warm houden.'

DEAL VAN 1,3 MILJARD

Woningcorporatie Vestia kwam in de problemen doordat er werd gespeculeerd met deviraten, een beleggingsinstrument dat Vestia moest beschermen tegen een rentestijging. Maar de rente daalde juist. Vestia verloor ruim 2 miljard euro. De corporatie sloot een deal met de banken en heeft 1,3 miljard euro terugbetaald. Daarvoor moet Vestia de komende jaren 15 duizend woningen verkopen. Alle nieuwbouwprojecten zijn stopgezet en er worden voor onbepaalde tijd geen renovaties meer uitgevoerd. Ook verdwijnen er banen bij Vestia. De overige 700 miljoen euro zal de komende tien jaar worden terugbetaald.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden