Hardnekkige spijbelaars sneller voor rechter

Het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak moeten schoolverzuim in hun jaarplannen opnemen. Het is de bedoeling dat hardnekkige schoolverzuimers binnen een maand voor de spijbelrechter verschijnen....

ANP

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Met zijn uitspraak reageerde de minister op kritische opmerkingen van Kamerleden Staf Depla (PvdA) en Rita Verdonk (VVD). Depla had vastgesteld dat bestrijding van schooluitval niet werkt als de rechter pas een half jaar na de melding van de leerplichtambtenaar in actie komt.

Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat leerplichtambtenaren vorig schooljaar veel meer processen-verbaal uitgeschreven tegen ouders die hun kinderen niet naar school stuurden: 5200 in het schooljaar 2005-2006 tegen 4200 in het jaar daarvoor.

Toch heeft de Kamer de indruk dat scholen het lang niet altijd aan de gemeente melden als een leerling drie dagen achter elkaar niet komt opdagen. Daarom zal staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) de onderwijsinspectie aan het werk zetten om scholen te wijzen op de registratieplicht.

Naleving van de leerplicht is een zaak van de gemeenten, hield Van Bijsterveldt de Kamer voor. Het Kamerlid Renske Leijten (SP) had de staatssecretaris gevraagd of zij de gemeenten niet kon dwingen het voor de bestrijding van schoolverzuim bestemde geld daadwekelijk daarvoor uit te geven.

Verdonk zei verbaasd te zijn dat naast Hirsch Ballin en Van Bijsterveldt niet ook de minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, achter de tafel zat. Als het gaat om zaken die jongeren betreffen moet Rouvoet volgens haar altijd in de Kamer verschijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden