Hardnekkige mythe of keihard feit

Ouderen zijn enorme zeurpieten, die het vooral rustig aan moeten doen en zeker geen seks meer hebben. Zijn het nou keiharde feiten of hardnekkige mythes? Journalist Mensje Melchior geeft de antwoorden.

MENSJE MELCHIOR

65 is 't nieuwe 55: babyboomers worden fit en jong oud

Daar valt nog wel wat op af te dingen. Begin februari kwam een onderzoek naar buiten van de West Virginia University School of Medicine over de gezondheid van Amerikaanse babyboomers: ondanks de medische vooruitgang is die groep nu minder gezond dan hun ouders op die leeftijd waren. De boosdoeners: obesitas en een gebrek aan beweging.

Nu zijn Nederlanders natuurlijk geen Amerikanen; flink overgewicht komt hier minder vaak voor. Toch blijkt ook uit Nederlands onderzoek dat de 55-plussers van nu ongezonder zijn dan die van tien jaar geleden. Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering aan het VU medisch centrum, volgt sinds 1992 een groep Nederlanders die, toen het onderzoek begon, tussen de 55 en 65 jaar waren. Elke tien jaar komt er een nieuwe groep 55- tot 65-jarigen bij. 'We zien duidelijk dat de 'nieuwe' 55-plussers ongezonder zijn. Ze hebben meer overgewicht, bewegen minder en drinken meer.'

Gevolg: meer beperkingen (zoals moeite met lopen). Maar ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten zijn steeds beter te behandelen. Babyboomers zijn officieel wel ongezonder maar hebben er in het dagelijks leven vaak minder last van dan eerdere generaties ouderen.

Eindoordeel:

Niet waar

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden