Hardnekkige biowijnboer weigert mee te spuiten met de rest

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De biologische wijnboer Emmanuel Giboulet uit de Bourgogne moet een boete van duizend euro betalen, omdat hij weigerde zijn wijnranken met insecticiden te behandelen. De prefect van het departement C¿te-d'Or had Giboulet bevolen zijn planten preventief te behandelen om de uitbraak van een besmettelijke ziekte te voorkomen.

In het naburige departement Sa¿ne-et-Loire was flavescence dorée (letterlijk: goudkleurige vergeling) aangetroffen, een zeer besmettelijke en voor wijnranken fatale ziekte. De autoriteiten van C¿te-d'Or wilden geen enkel risico nemen. Iedereen moest spuiten, biologische principes of niet.

Wijnboer Giboulet (51) hield voet bij stuk. 'Ik wil geen chemische producten gebruiken op mijn grond, waarop mijn familie sinds 1970 op biologische wijze verbouwt', zei hij. 'Nu moet ik voor de rechter komen omdat ik weiger mijn eigen grond te vergiftigen.'

Hij wijst erop dat er nog geen enkel geval van flavescence dorée in het departement is geconstateerd. 'Je gaat toch ook niet iedereen chemotherapie geven, omdat ze anders misschien kanker krijgen?', zei hij.

De plaatselijke landbouwautoriteiten denken daar anders over. Iets verderop, in een ander departement, is de ziekte wel degelijk aangetroffen. 'Bovendien zit er een jaar tussen de besmetting van de grond en de verschijning van de symptomen aan de wijnrank. Dan is het al te laat', aldus Olivier Lap¿tre van de plaatselijke landbouwautoriteit.

Biologische boeren mogen eventueel het natuurlijke bestrijdingsmiddel Pyrevert gebruiken. Ook daarin ziet Giboulet niets. Zijn wijnbouw is gebaseerd op een biologisch evenwicht, waarbij schadelijke insecten worden opgegeten door hun natuurlijke vijanden. Pyrevert is niet selectief en zou ook die natuurlijke vijanden om zeep helpen.

De biologische wijnboer krijgt veel bijval voor zijn strijd tegen de pesticiden. Vierhonderdduizend mensen tekenden een petitie, honderdduizend steunden een speciaal aan de kwestie gewijde Facebookpagina. Tijdens de rechtzitting werd hij bijgestaan door zeker driehonderd sympathisanten, onder wie een parlementslid voor de Groenen.

Giboulet riskeerde maximaal zes maanden gevangenisstraf of 30 duizend euro boete. Uiteindelijk viel de straf veel lager uit: duizend euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. Niettemin zien de landbouwautoriteiten de veroordeling als een principiële overwinning.

De zaak speelt tegen de achtergrond van een discussie over het overvloedige gebruik van pesticiden in de wijnbouw. Frankrijk is de belangrijkste verbruiker van bestrijdingsmiddelen in Europa. Een Franse consumentenbond trof vorig jaar veertien soorten landbouwgif aan in een fles Mouton Cadet uit 2010. De hoeveelheden gif bleven wel onder de maximale waarden voor druiven, maar de resultaten stemden niet iedereen gerust.

De wijnboeren wijzen op de economische belangen en de kwetsbaarheid van de wijnranken, waar een nietig kevertje een enorme schade kan aanrichten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden