Hardleers

MINISTER De Vries van Binnenlandse Zaken liet er geen misverstand over bestaan. De ultieme verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de burger, betoogde hij vorige maand, ligt bij de overheid....

Want de overheid is de enige die vergunningen kan verstrekken, eisen aan die vergunningen kan stellen en onveilige café's of vuurwerkfabrieken kan sluiten. Het geschonden vertrouwen in de overheid kan volgens De Vries alleen worden hersteld, wanneer gemeenten effectief en daadkrachtig ingrijpen.

De Vries ontkende dat de nationale regelgeving tekort schoot. Toch zag hij zich gedwongen een onderzoek in te stellen naar de lessen die uit de vuurwerkramp in Culemborg in 1991 werden getrokken. En wat blijkt: de ministers van Justities en van VROM hebben niets met die aanbevelingen gedaan. De rijksoverheid blijkt dus medeverantwoordelijk voor de gevaarlijke situatie in Enschede.

Conclusie: de kwaliteit van de regelgeving is dus wel degelijk een probleem. De Vries zal dan ook de hand in eigen boezem moeten steken. Want de overheid kan haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de burgers alleen waarmaken als zij bereid is te leren van ongelukken en rampen. Dat geldt voor gemeenten, maar ook voor de rijksoverheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden