Hardleers

Hoeveel signalen heeft Mark Rutte nodig voordat hij de integriteitsregels voor bewindslieden aanscherpt?


Haro Schultz van Haegen is specialist in het begeleiden van fusies en overnames en bovenal een ondernemende man met een scherp oog voor innovatieve kansen. Daarbij heeft hij één zwakke plek: zijn neiging om zich bij zijn zakelijke activiteiten te bewegen binnen de invloedssfeer van zijn echtgenote Melanie, onze minister van Infrastructuur.


Dat bleek voor het eerst in juni 2013, toen naar buiten kwam dat Schultz' echtgenoot in de beginperiode van haar ministerschap nog een financieel belang had in Kiwa, een bedrijf dat nauwe banden onderhoudt met het departement. Daar kwam zij toen tamelijk gemakkelijk mee weg door te verwijzen naar het handboek voor aantredende bewindslieden. Daarin staat dat financiële belangen van partners niet van belang zijn voor het functioneren van ministers en daarom niet hoeven te worden gemeld. Premier Rutte zag in juli naar aanleiding van de Kiwa-kwestie geen enkele reden om nog eens na te denken over die regel .


Nu komt daar de zaak bij rond Tocardo, het bedijf dat waterturbines exploiteert. Haro heeft er een zakelijk belang in, Melanie is politiek verantwoordelijk voor de subsidie aan Tocardo. Of liever: zij wás verantwoordelijk, want afgelopen najaar kreeg zij naar eigen zeggen dan toch in de gaten dat het wellicht niet zo handig was en nam ze afstand van dit deel van haar bevoegdheid. Dat deed ze overigens zonder de buitenwereld daarover iets te melden.


Premier Rutte zal het komende week herhalen: volgens het handboek deed Schultz niets verkeerd. Financiële belangen van partners doen er formeel immers niet toe. Maar dat is precies het probleem. Dat handboek volstaat niet. Het is best mogelijk dat het echtpaar Schultz er met de beste bedoelingen alles aan doet om hun belangen gescheiden te houden, maar dat kunnen de Kamer en de kiezers pas beoordelen als die belangen openbaar zijn. Zolang Schultz denkt dat zij helemaal alleen kan bepalen wat wel en niet door de beugel kan, heeft zij de schijn tegen en lijkt het of zij iets te verbergen heeft. Rutte en Schultz zijn nota bene kopstukken van een partij die sinds kort een waar integriteitsoffensief in eigen kring is begonnen. 'De VVD zet ook hierin de standaard', hield Rutte zijn partijgenoten onlangs voor. Laat hem beginnen in zijn eigen bewindsliedenploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.