Harderwijk kampt met asbestresten

Harderwijk loopt financieel vast op het vervuilende verleden van asbestbedrijf Asbestona. Telkens als de gemeente woningen wil bouwen, stuit zij op asbest in de bodem....

Asbestona was van 1935 tot 1985 een van de twee asbestverwerkende industrieën van Nederland. De andere was Eternit in Goor.

De gemeente Harderwijk kocht de asbestfabriek en de grond om aan de rand van de binnenstad het Waterfront Harderwijk te kunnen bouwen. In het gebied moet een boulevard komen met woningen, watersport en toeristen. Ook de aanliggende haven is met asbest vervuild. Sanering van het terrein kost acht miljoen euro.

In een andere nieuwe wijk, Frankrijk, blijkt een deel van de bodem door particulieren met asbest te zijn vervuild. De kosten voor sanering daar bedragen drie miljoen.

Zuiderzeevissers hebben een derde bron van asbestvervuiling in en rond Harderwijk veroorzaakt. Zij schakelden massaal over op het houden en fokken van eenden. De schuren werden opgetrokken van asbestcement. De eendenfokkerij ging echter teloor en de schuren zijn vervallen.

Met het saneren van de 120 hectaren waarop de eendenschuren staan, komt Harderwijk uit op een totale kostenpost van vijftig miljoen euro. Het opruimen van asbest onder buitenwegen en erven heeft de gemeente al enkele miljoenen gekost. ‘Harderwijk krijgt te veel voor zijn kiezen’, aldus een woordvoerder. ‘Het opruimen wordt onbetaalbaar.’

De provincie Gelderland dringt bij staatssecretaris Van Geel van Milieubeheer aan op een integrale aanpak van alle problemen in de provincie, want behalve Harderwijk kampen ook andere Veluwse gemeenten met vervallen resten van eendenhouderijen. Daarnaast is voor gemeentelijke wegen en erven in het Gelderse Lochem en Berkelland asbestafval gebruikt, dat afkomstig is van Eternit in Goor.

Donderdag bespreekt de Kamercommissie van Milieu de aanpak van asbestproblemen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden