Hardere aanpak van wanbetalers zorgpremie

Burgers die stelselmatig weigeren hun zorgpremie te betalen, verliezen het recht van verzekeraar te veranderen. Zij krijgen te maken met zware incassomaatregelen, waaronder beslag op het loon....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Regeringspartij CDA wijst het akkoord af. ‘De plicht voor verzekeraars om iedereen te accepteren, is een pijler onder het nieuwe zorgstelsel. Die slaan wij niet weg’, stelt het CDA-Kamerlid Smilde.

De PvdA meent dat Hoogervorst mede schuldig is aan de problemen met niet-betalers. ‘Zijn zorgstelsel met hoge premies vergroot de groep wanbetalers’, zegt het PvdA-Kamerlid Heemskerk. De VVD wil nog niet op het akkoord reageren.

ZN schat het aantal wanbetalers op zeker dertigduizend; een schadepost van tientallen miljoenen euro’s per jaar aan misgelopen premiegelden. Andere verzekerden draaien hiervoor op. ‘Wie niet betaalt, ondergraaft de solidariteit en daarvoor moeten we echt waken’, aldus ZN-voorzitter Wiegel.

Het akkoord tussen de minister en ZN voorziet in steeds strengere maatregelen tegen wanbetalers. De eerste zes maanden dient de betrokken verzekeraar zelf zijn weigerachtige klanten via aanmaningen aan te sporen de premie te voldoen. Helpt dat niet, dan krijgt de weigeraar te maken met een ‘verzwaard incassoregime’.

Een speciaal landelijk incassobureau neemt het werk dan over om de weigeraar op de huid te zitten met telefoontjes en deurwaarders. Het bureau kan beslag laten leggen op het loon of op goederen zoals een tv of auto. Als extra sanctie geldt dat de wanbetaler niet van verzekeraar kan veranderen tot de schulden zijn voldaan.

Hoogervorst en Zorgverzekeraars Nederland willen daarmee voorkomen dat wanbetalers van de ene naar de andere verzekeraar overstappen om hun schuldeisers voor te blijven. De betrokkene blijft wel altijd verzekerd tegen ziektekosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden