Harder trainen zit in zijn bloed

Khalid Choukoud hoopt in de voetsporen te treden van Kamiel Maase, Nederlands snelste langeafstandsloper. Zondag veroverde hij zijn vierde nationale titel van dit jaar.

BREDA - Met een stralende lach passeerde Khalid Choukoud de eindstreep. Het deerde hem niet dat zes Keniaanse atleten de halve marathon van Breda sneller hadden gelopen dan hij. Hij voelde zich de winnaar. Zijn zevende plaats leverde hem de Nederlandse titel op, zijn vierde dit jaar.


Choukoud is dit seizoen de snelste Nederlandse atleet geweest op de cross, de 10.000 meter op de baan, de 10 kilometer op de weg en op de halve marathon. Dat is een uitzonderlijke zegereeks. Het lukt doorgaans alleen topschaatsers als Sven Kramer of Ireen Wüst zoveel nationale titels te vergaren.


De 25-jarige Choukoud liep in Breda bij tropische temperaturen een persoonlijk record van 1.04.28. Hij was exact een minuut sneller dan de tweede Nederlander, Michel Butter. De Keniaanse winnaar Philip Langat was met 1.01.58 tweeënhalve minuut sneller dan Choukoud.


'Ik voel me ijzersterk', zei de atleet die als 14-jarige tiener uit Marokko naar Nederland kwam.


De ranke Hagenaar (60 kilo) is ambitieus. Hij spiegelt zich graag aan de loopbaan van Kamiel Maase, de Nederlands recordhouder op marathon, de 5.000 en 10.000 meter. Hij streeft naar een soortgelijke carrière en heeft zijn vizier gericht op de olympische marathon van 2016, in Rio de Janeiro. Maase stopte in 2008, na de Spelen van Peking.


De afgelopen jaren werd Choukoud bijgestaan door Bram Wassenaar, de ervaren trainer die Maase eerder naar topprestaties leidde. Wassenaar zocht contact met Choukoud op het dieptepunt van diens carrière, nadat hij als veelbelovende atleet voor twee jaar was geschorst wegens doping. Hij had per ongeluk vervuilde voedingsupplementen (met stanozolol) geslikt tijdens een trainingsstage in Marokko.


Net als de Atletiekunie geloofde Wassenaar onvoorwaardelijk in de onschuld van Choukoud. Hij wist te voorkomen dat de gedesillusioneerde atleet stopte met topsport. Twee jaar geleden zei Choukoud in de Volkskrant: 'Door het vertrouwen van Bram en de mensen van Haag Atletiek ben ik niet gestopt. Bram zei: vergeet die twee jaar. Je begint straks gewoon opnieuw. Pak die tweede kans. Je kunt je talent niet zo maar vergooien. Dat heb ik gedaan.'


Onder de bezielende leiding van Wassenaar kwam het talent van Choukoud tot wasdom. Hij liet hem lopen op 'melk, honing en wat vitamines en mineralen die op een goedgekeurde anti-dopinglijst staan'.


Maar de succesvolle samenwerking werd vorige maand plotseling beëindigd. Atleet en coach verschilden van mening over de trainingsaanpak die tot succes moest leiden.


Wassenaar geloofde in de weg van de geleidelijkheid. Hij staat bekend als een behoedzame coach. Hij vond dat Choukoud veel trage kilometers moest maken en gestaag sterker moest worden. Hij hechtte er sterk aan blessures te voorkomen. Die aanpak heeft met Maase gewerkt.


Choukoud kon dat geduld niet opbrengen. Hij had een aantal jaar voorzichtig getraind en voelde nu meer voor een agressieve aanpak, met meer intensieve trainingsuren. Hij wilde sneller beter worden, eerst op de 5 en 10 kilometer, later op de marathon. Dat past beter bij zijn temperament.


Choukoud: 'Weet je wat het is: ik heb alle respect voor Bram. Hij is een geweldig mens. Maar ik heb niet het vertrouwen dat hij mij naar de top brengt. Ik wil gewoon harder trainen. Dat zit in mijn bloed als Noord-Afrikaan. Ik heb het recht een andere trainer te kiezen en dat heb ik gedaan.'


Choukoud denkt in zijn zwager Ismail Chamali een geestverwant te hebben gevonden. Die heeft naar eigen zeggen als Marokkaans atleet de marathon in 2.14 gelopen en de halve marathon in 1.05, een fractie langzamer dan Choukoud gisteren in Breda was.


Over de samenwerking wilden de atleet en trainer niet uitweiden, al gaf Chamali wel aan dat hij vanaf volgend jaar beschikt over een Nederlands paspoort en een trainerscursus volgt.


Choukoud zei dat hij in elk geval niet van plan is in Marokko te gaan trainen, vanwege de eerdere problemen met de vervuilde voedingsupplementen. 'Dat risico wil ik niet meer nemen.'


Kamiel Maase blijft voor Choukoud het ijkpunt, ook nu hij een andere trainer heeft. Hij streeft ernaar eerst diens persoonlijke record op de halve marathon te verbeteren (1.02.03). 'Die tijd is echt niet zo snel hoor.'


Vervolgens hoopt hij op de marathon in de buurt van Maases nationale record van 2.08.21 te komen. 'Op de lange afstand is hij echt een geweldige atleet. Hij heeft goede motor. Die heb ik ook.'


Zijn marathondebuut hoopt Choukoud over drie jaar te maken, als hij 28 jaar is. Tot die tijd richt hij zich op andere doelen.


In december volgt een eerste serieuze internationale proef, de EK cross in Slovenië. Hij wil zich revancheren voor zijn teleurstellende 33ste plaats van vorig jaar. 'Dit jaar wil ik in de toptien eindigen.' Maase veroverde precies tien jaar geleden zilver bij de EK cross.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden