Harder met snijbiet

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: harder met snijbiet.

Beeld Yvette van Boven

Kom, we zetten de snijbiet eens in het zonnetje. Op de markt zie ik die bonte bossen steeds vaker liggen. Ze hebben prachtige grote donkergroene generfde bladeren met stelen in alle kleuren van de regenboog. Dikke witte, of smalle rode, gele, roze of oranje stelen, die u iets langer moet bakken dan het blad. Snijbiet heeft wat weg van wilde spinazie, maar heeft veel meer bite en slinkt ook minder. Een lekkere aardse smaak, met een klein bittertje. Dat laat zich goed combineren met iets pittigs. Een stevige vis en mediterrane smaken dus. Ik ving voor dit gerecht mijn eigen harder in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Maar u kunt dit ook met zeebaars van de visboer maken hoor. Of met harder uit de Waddenzee.

Harder met snijbiet

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

700 gr harder, schoongesneden in 2 grote filets

2 el olijfolie

1 rode ui, in ringen

3 tenen knoflook, gehakt

pluk saffraan, 20 min. geweekt in kommetje heet water

snuf chiliflakes, naar smaak

1 bos snijbiet (ca. 300 gr), in dunne reepjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan en fruit de ui lekker langzaam zacht en zoet op middelhoog vuur. Voeg de knof toe, de chiliflakes, iets zout en de saffraan met het weekwater. Voeg de gehakte stelen van de snijbiet toe en roerbak ze rondom aan. Verlaag het vuur en gaar de groenten ongeveer 8 minuten met het deksel op de pan. Schep af en toe om. Voeg dan het bladgroen erbij en roerbak tot het geslonken is. Kerf de huid van de vis op gelijke afstand in. Wrijf de filets in met peper en zout. Knip zes touwtjes op dezelfde maat. Verdeel ze over een ingevet bakblik. Leg een filet erop met de huidkant naar onder. Schep de groente uit de pan erover.

Leg de tweede filet daar bovenop en bind alles strak vast. Bak ongeveer 20 minuten.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden