Harde taal Bush opent debat Congres

Het Amerikaanse Congres is gisteren begonnen aan een driedaags debat over een resolutie die president Bush de vrije hand geeft om militaire actie tegen Irak te beginnen....

Aan de vooravond van het debat zette president Bush het Congres nog eens onder druk met een toespraak waarin hij zei dat de VS het zich niet kunnen veroorloven niets te ondernemen tegen Irak.

Bush zei dat Saddam Hussein een 'aanzienlijk gevaar' vormt dat 'met de dag toeneemt'. Hij beschuldigde het Iraakse bewind ervan dat het biologische en chemische wapens heeft en dat Saddam Hussein en zijn 'nucleaire mujahedin' aan kernwapens werken.

'Gezien die duidelijke bewijzen, kunnen we niet wachten op het overtuigende bewijs, het rokende geweer, in de gedaante van een paddestoelvormige wolk', zei Bush. 'Saddam Hussein moet zichzelf ontwapenen of wij zullen, in naam van de vrede, leiding geven aan een coalitie om hem te ontwapenen.'

Volgens Bush heeft Saddam Hussein nog de kans had om 'zijn huid te redden', maar de toon van zijn rede was heel dreigend. Opmerkelijk was vooral de datum: het was precies een jaar geleden dat de VS hun offensief tegen Afghanistan begonnen.

Bush waarschuwde de commandanten van het Iraakse leger geen gehoor te geven aan 'wrede of wanhopige' bevelen van Saddam Hussein, als het tot oorlog mocht komen. Hij doelde daarmee kennelijk op het inzetten van chemische of biologische wapens. Bush waarschuwde dat zij dan zullen worden berecht als oorlogsmidadigers. Hij zei dat Irak onbemande vliegtuigjes had ontwikkeld waarmee het gifgassen kan verspreiden.

De toespraak was duidelijk ook bedoeld om de Veiligheidsraad onder extra druk t zetten.

Bush maakte duidelijk dat hij wil dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt waarin harde eisen aan Irak worden gesteld, met het dreigement met militaire actie, als het regime de bevelen van de V-Raad niet opvolgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden