Harde taal bij beëdiging Porosjenko in Oekraïne

Met de hand op een 16de-eeuwse bijbel en met een boelava, een houten scepter met scherpe punten, in de andere hand, werd Petro Porosjenko (48) afgelopen zaterdag in het Oekraïense parlement beëdigd als de vijfde president van het land.

VAN ONZE CORRESPONDENT OLAF KOENS

MOSKOU - De sobere ceremonie was het voorlopig sluitstuk van ruim een half jaar protest en politieke onrust in Oekraïne. Ex-president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en moest het land uit. Het is nu aan de rijke chocoladefabrikant Porosjenko om de dromen van de demonstranten waar te maken.

'Ik heb de pen in mijn handen', sprak hij tijdens zijn inaugurele speech. Porosjenko beloofde met die pen zo snel mogelijk politieke en economische verdragen met de Europese Unie te zullen tekenen. Hij heeft beloofd het land drastisch te hervormen door af te rekenen met de corruptie en Oekraïne niet richting Moskou, maar richting Brussel te zullen drijven.

Ook was er harde taal. 'Het schiereiland de Krim is Oekraïens landgebied. Punt uit. Rusland heeft het geannexeerd, maar het was, is en zal altijd Oekraïens blijven', klonk het in het parlement. Een boodschap die Porosjenko een dag eerder bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië ook aan de Russische president Vladimir Poetin had meegegeven.

Bij de beëdiging waren EU-voorzitter Herman van Rompuy aanwezig, net als de presidenten van Duitsland en Polen, Joachim Gauck en Bronislaw Komorowski. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden woonde de ceremonie ook bij en kwam met een hulppakket ter waarde van 40 miljoen euro. Rusland stuurde Michail Zoerabov, de ambassadeur die op het hoogtepunt van de politieke crisis eerder dit jaar werd teruggeroepen.

Alleen de entree van de nieuwe president verliep niet vlekkeloos. Een lid van de erewacht bezweek in de hitte net op het moment dat Porosjenko de trappen van het parlement betrad. Hij stuntelde met zijn geweer, wankelde, en liet het wapen uiteindelijk uit handen vallen. Veel Oekraïners zien het als een goed voorteken: aan het geweld zal snel een einde komen.

En juist om het separatistische geweld in het oosten het hoofd te bieden, beloofde Porosjenko vervroegde parlementsverkiezingen en zegde hij toe aan een vorm van staatshervorming te werken waarbij de regio's meer inspraak krijgen. Ook beloofde hij amnestie voor opstandelingen zonder ernstige criminele misdrijven.

Als een handreiking van Rusland kondigde president Poetin vrijwel direct na de inauguratie aan dat de Russische grensbeveiliging zal worden verstevigd. Nu nog smokkelen de opstandelingen met gemak wapens en strijdmakkers de grens over.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden