Harde selectie bij verrassend topcircuit

Het sterke en favoriete team of paar wint altijd van een zwakker geachte opponent. Als die stelling waar is, zou het elke sport erg saai maken....

Het Witte Huis topcircuit is de perfecte gelegenheid voor onze (sub)toppers om elkaar stevig aan de tand te voelen. Ruim zestig paren in de voorronde, afgelopen zaterdag de derde heat.

Bij de eerste vijftien paren van het klassement, die met Drijver-Brink (winnaars van vorig seizoen) naar de finale gaan, zitten veel verrassende namen. Erkende kanonnen uit Team Oranje als Paulissen-Jansma en van Prooijen-Verhees plus de nieuwe combinatie Bertens-Westra dreigen buiten de boot te vallen en zullen in de vierde en laatste heat er alles aanmoeten doen om zich alsnog te kwalificeren.

In diagram 1 keken de leiders die 3SA maakten teleurgesteld omdat dit bijna overal was gebeurd.

Zie diagram 1

Noord onderzocht met een Niemeijer-3 een vijf-drie fit in ; dat was niet zo waarna 3SA op alle tafels het eindcontract werd. De uitkomst tegen 3SA, 10, was voor V in de dummy, oost 5, zuid, 8. De ruitensnit voor H in west. Veel westspelers zagen geen andere kans dan A in de hoop op H-doubleton in zuid. Het tegenspel was hierna kansloos, de leider maakte via een dwang tegen H en de vierkaart in oost de resterende slagen.

De schoppenswitch na H - zonder eerst A - werd zelden gevonden. Toch was er een leider die zelfs na het schoppenvervolg 3SA wist binnen te slepen: een kleine schoppen in de dummy en B gewonnen met A in zuid. Daarna volgde vier keer ruiten en het eindspel met A, H en een derde klaveren voor oost, die geen harten meer had waarna 8 in zuid of H in de dummy de negende slag werd. Een helderziende leider? Nee, zuid opende 1 (16+) en west volgde met een zwakke 2 hetgeen de zes-één verdeling in harten bekend maakte en de weg naar het winnende afspel plaveide.

Ook in diagram 2 scoorden veel noord-zuid paren een onverwachte manche.

Zie diagram 2

3SA gaat snel down als oost-west de eerste vijf ruitenslagen opnemen. Op A of H als uitkomst is het zaak dat oost V aangeeft (of bijspeelt) ook al heeft zuid met 1SA een dicht rookgordijn opgetrokken. Toch speelden veel westspelers in de tweede slag harten na waarna de leider zelfs de snit op H niet meer nodig had voor negen slagen. In dit spel was 4 was een populair eindcontract.

West kwam tegen 4 uit met A, nam H mee en speelde een derde ruiten waarop de leider – die dreigde troefkort te worden - een klaveren uit de dummy afgooide voor V in oost die troef vervolgde voor A in zuid. Uit zuid V voorgespeeld; west dekte niet, correct met VB10xx in zuid.

Daarna H, A en een kleine harten, in zuid getroefd met 8, door west overgetroefd met 9 voor één down. Winnend was na V over te steken naar A, in de actuele verdeling valt H. En als H in west blijft, maakt de leider middels de snit op B de tiende slag.

Kansen zowel voor de tegenspelers als de leider. Als oost V onder H deponeert, speelt west B. Gooit de leider ook in dat geval een klaveren uit de dummy, dan vervolgt west met een vierde ruiten, in de triple renonce. Oost troeft voor met 10 zodat 9-vierde van west tot downslag promoveert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden