Harde kritiek uit Brussel: belastingpolitiek Nederland 'ondermijnt het gelijke speelveld' in de EU

Het kabinet is nog lang niet af van de Europese Commissie als het om zijn omstreden belastingpolitiek gaat. Woensdag gaf de verantwoordelijke eurocommissaris Pierre Moscovici (Belastingen) Nederland er openlijk van langs. Op een persconferentie in Brussel stelde hij de 'agressieve belastingplanning' van Nederland en zes andere EU-lidstaten (waaronder België) aan de kaak.

Eurocommissaris Pierre Moscovici. Beeld epa

'We erkennen de stappen die sommige lidstaten onlangs hebben genomen om hun belastingmodel aan te passen', zei Moscovici in Brussel, daarbij verwijzend naar onder meer de Nederlandse voornemens op dat vlak. 'Maar er moet duidelijk meer gebeuren.'

Moscovici deed zijn uitspraken tijdens de presentatie door de Europese Commissie van een opmerkelijk kritisch rapport, waarin ook Nederland er stevig van langs krijgt. De onderzoekers bekeken voor alle lidstaten afzonderlijk met welke regels zij multinationals mogelijk de gelegenheid geven hun belastingaanslag op te fleuren. Daar zijn verschillende trucs voor. Zo bleek vorig jaar uit de Paradise Papers, onderzocht door Trouw, dat sportgigant Nike haar winst jarenlang heeft afgeroomd met behulp van het Europese hoofdkwartier in Hilversum. Dat hoofdkwartier betaalde torenhoge royalty's aan een brievenbusfirma op belastingparadijs Bermuda. Aangezien over zulke royalty's in Nederland vooralsnog geen belasting hoeft te worden betaald, bespaarde Nike vele miljoenen euro's.

Nederland duikt in het nieuwe Europese onderzoek op in vrijwel elk verkeerd rijtje. 'Deze praktijken ondermijnen de rechtvaardigheid en het gelijke speelveld in onze interne markt, en ze vergroten de last voor Europese belastingbetalers', stelt Moscovici in een reactie.

Zijn kritische opmerkingen komen kort na een door de Nederlandse staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) als 'positief' ervaren kennismakingsbezoek in Brussel. Die sprak maandag uitgebreid met Moscovici (Belastingen) en diens collega Margrethe Vestager (Mededinging) over de nieuwe aanpak van belastingontduiking en -ontwijking die het kabinet voor ogen staat. De plannen vielen goed, zo was de indruk van Snel.

Met het woensdag gepubliceerde rapport stelt de Europese Commissie 'agressieve belastingplanning' aan de kaak in zeven van haar lidstaten. Belastingpolitiek is officieel een zaak van de lidstaten. De Europese Commissie probeert al langer landen als Nederland onder druk te zetten hier iets aan de veranderen, onder andere door naming-and-shaming. Critici van belastingontwijking juichen de harde woorden van de Europese Commissie toe. 'Nu is het tijd voor EU-lidstaten om te stoppen met hun race naar beneden, en in plaats daarvan te komen met eerlijke belastingstelsels', reageert ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Staatssecretaris Snel erkent sinds zijn aantreden dat de reputatie van Nederland in de rest van Europa schade oploopt door haar vele brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies. In het regeerakkoord hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken zich in plaats daarvan in te zetten voor 'bedrijven die echt een toegevoegde waarde hebben in plaats van bedrijven die Nederland alleen als postbus gebruiken.'

Moscovici's kritische opmerkingen komen kort na een door de Nederlandse staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) als 'positief' ervaren kennismakingsbezoek in Brussel. Plannen voor de nieuwe aanpak van belastingontduiking en -ontwijking vielen goed, zo was de indruk van Snel. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden