Harde kritiek IMF op halsstarrige VS

De Republikeinen in de VS willen niet dat de VS met minder macht genoegen nemen in het IMF. De financiële wereld is woedend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

WASHINGTON - In de politieke wereldarena mag Rusland de grote paria zijn, in de financiële wereldarena zijn het de VS. Tot teleurstelling en woede van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank weigert het Amerikaanse Congres de afgesproken hervormingen van deze instituten goed te keuren.

'De geloofwaardigheid van de VS staat op het spel', zei directeur Christine Lagarde donderdag op haar persconferentie in Washington waar de 188 lidstaten bijeen zijn voor de voorjaarsvergadering. 'Ik ben zwaar teleurgesteld dat de nieuwe bestuursstructuur van het IMF na vier jaar nog niet is doorgevoerd omdat de VS niet meewerken', aldus de Australische minister van Financiën Joe Hockey woensdag in een speech.

In 2010 beloofden alle leden van het IMF dat de landen die het fonds in 1944 hadden opgericht, vooral westerse industrielanden, dat zij een deel van hun zeggenschap zouden opgeven ten faveure van opkomende landen zoals China, India, Brazilië, Turkije en Mexico. Deze herschikking was nodig om de stabiliteit van het wereldwijde monetaire stelsel te bewaken, zo werd vastgesteld. De opkomende landen beloofden op voorhand meer geld ter beschikking te stellen aan het IMF, waarmee landen die leden onder de kredietcrisis, zoals Griekenland, zouden kunnen worden geholpen.

Beloofd was dat in 2014 alle landen de afspraken zouden hebben geratificeerd, waardoor een nieuw quotastelsel zou kunnen worden opgezet waaraan het stemrecht is gekoppeld. Maar de VS hebben nog altijd 16,8 procent van het stemrecht in het IMF. En omdat voor belangrijke beslissingen een gekwalificeerde meerderheid van 85 procent nodig is, heeft het land in feite een veto. Hierdoor is het voor het IMF ook niet mogelijk de leencapaciteit te verdubbelen tot 739 miljard dollar (532 miljard euro), zoals ook in 2010 is vastgelegd. Reden is dat het Amerikaanse Congres weigert de afspraak te ratificeren. De Republikeinen wilden vorige maand alleen instemmen met een nieuwe lening aan Oekraïne als de Democraten het hervormingsvoorstel voor het IMF introkken.

De Britse minister van Financiën George Osborne verklaarde onlangs tijdens een bezoek aan Brazilië dat 'de weigering slecht is voor het fonds en slecht voor de internationale gemeenschap'. 'Landen als Brazilië hebben op grond van hun bbp recht op meer zeggenschap en dat wordt nu onmogelijk gemaakt', aldus de Britse minister. Alle 28 lidstaten van de EU hebben inmiddels wel de afspraken geratificeerd. 'Ondanks alle beperkingen is het IMF een instituut dat het beste met de wereld voor heeft. Het probleem is dat de grootste aandeelhouder weigert het kapitaal te vergroten', zei de econoom Andrew Sheng uit Hongkong tijdens een forumdiscussie.

Volgens het IMF raakt het geduld van de andere lidstaten met de VS langzaam op. De Russen hebben al voorgesteld desnoods over een nieuwe opzet voor de quota te vergaderen zonder de VS. Rusland trekt daarbij op met China, dat al bezig is om mogelijkheden te onderzoeken voor het geven van zachte leningen zonder bemoeienis van het IMF. De bilaterale leningen die China geeft aan veel ontwikkelingslanden zijn al veel hoger dan de unilaterale hulp van het IMF en de Wereldbank.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden