Harde klap voor Tamil Tijgers

Met de herovering van de stad Kilinochchi in het noorden van Sri Lanka heeft het regeringsleger de Tamilrebellen een gevoelige klap toegebracht....

Voor de Sri Lankaanse regering heeft het innemen van de stad een grote symbolische waarde. Kilinochchi fungeerde als het hoofdkwartier van de rebellen, als het centrum van hun feitelijke Tamil-staat. Hier ontvingen zij diplomaten, journalisten en andere buitenlandse bezoekers, die werden ondergebracht in het Tank View Hotel. De Tijgers hadden in de stad een eigen rechtbank, politiebureau en belastingkantoor.

De inname van Kilinochchi is ongetwijfeld een succes voor de regering en een forse tegenslag voor de Tamilrebellen, maar volgens militaire deskundigen is de strategische waarde van de stad beperkt. Er zijn geen grote bases of wapenarsenalen van de rebellen.

‘De stad is niet het centrum van de militaire macht van de Tijgers, maar van hun politieke macht. Hun militaire macht is geconcentreerd aan de oostkust bij Mullaitivu’, zei de Sri Lankaanse journalist Iqbal Athas tegen de BBC.

Tien jaar geleden verloor het regeringsleger Kilinochchi aan de rebellen. De stad kwam internationaal in de aandacht toen Noorse bemiddelaars en andere afgezanten er ontmoetingen hadden met de Tamil Tijgers. Dat gebeurde nadat in 2002 een staakt-het-vuren was afgekondigd dat drie jaar stand hield.

Buitenlandse hulpverleners hielpen bij het herstellen van openbare gebouwen die in de hevige strijd waren verwoest. Winkels openden hun deuren, de plaatselijke handel kwam weer op gang en de hoofdweg die de stad met de rest van het land verbindt, werd heropend. Voor hulporganisaties was Kilinochchi de belangrijkste uitvalbasis om ontheemden in het noorden van het land bij te staan.

Nu de Tamil Tijgers dit bolwerk hebben moeten opgeven, worden zij gedwongen te opereren vanuit bases in de jungle en andere, kleinere plaatsen in het noorden die zij nog beheersen. De kans is groot dat zij zullen terugvallen op beproefde terreurtactieken. De zelfmoordaanslag die vrijdag in de hoofdstad Colombo werd gepleegd, kan hiervan een voorbode zijn.

Na de inname van Kilinochchi wil het regeringsleger de blik richten op Mullaitivu, het laatste grote bolwerk van de opstandelingen. Een legerwoordvoerder, die zei dat de troepenmacht van de rebellen is gereduceerd tot zo’n 1.900 man, zei dat de Tamil Tijgers nog dit jaar geheel kunnen worden uitgeschakeld. Maar dergelijke voorspellingen zijn al eerder gedaan, en niet uitgekomen.

De Tamil Tijgers vechten sinds 1983 voor een eigen Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka; het land heeft een meerderheid van Singalezen. Ze behoren tot de best uitgeruste rebellengroepen van de wereld, met een – uiterst bescheiden – eigen marine en luchtmacht.

De Tijgers maakten ook als een van de eerste organisaties stelselmatig gebruik van zelfmoordaanslagen. Zij introduceerden de bomgordel. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de Tamil Tijgers op de lijst van verboden organisaties geplaatst. In 25 jaar burgeroorlog zijn zeker zeventigduizend doden gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden