Update

Harde confrontatie ME'ers en relschoppers Schilderswijk

Bij rellen in de Haagse Schilderswijk hebben relschoppers in de nacht van woensdag op donderdag ME'ers van twee kanten aangevallen die op de kruising Hobbemastraat/Vaillantlaan in twee linies stonden opgesteld.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De tientallen politiemensen werden met stenen bekogeld en moesten zich uit de voeten maken voor de naar schatting honderden relschoppers. Niet veel later waren de rollen omgedraaid: de straat werd schoongeveegd en de politie nam de controle weer over. Relschoppers werden verjaagd door ME'ers in busjes en politieagenten in burger met wapenstokken.

Relschoppers hadden eerder op de nacht winkelruiten ingeslagen, twee pinautomaten bewerkt en een bushokje vernield. Er zijn meerdere brandjes gesticht op straat, waarbij ook fietsen in vlammen zijn opgegaan. De politie heeft zestien relschoppers opgepakt.

Leuzen tegen Joden
Theater De Vaillant werd ook aangevallen. Ruiten en deuren werden vernield en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Binnen is een ravage aangericht. Een piano ligt op zijn kop op de vloer. Buiten roepen meer dan honderd mensen leuzen tegen Joden. Sommige relschoppers hebben vuurwerk afgestoken en met flessen en stenen gegooid.

In de avond stonden er stonden ongeveer honderd jongeren op het plein. De politie heeft meerdere delen van de wijk schoongeveegd nadat de onrust op het Hobbemaplein was opgelaaid. Dat betekent dat mensen werden weggedreven, soms met harde hand. De ME kwam in actie. Daarbij zijn ook politiehonden ingezet. Politie te paard, te voet, in busjes en jeeps wisten de orde te herstellen maar zodra de agenten zich terugtrokken, keerden de jongeren terug.

Ontruiming
Een nog onbekend aantal demonstranten is gearresteerd. 'Er zijn heel wat mensen meegenomen', meldt Volkskrant-verslaggever Sakir Khader. 'Maandag was hier niks bij', zegt Khader, doelend op de rellen van twee dagen geleden.

'Als je nu niet weggaat zal er geweld tegen je worden gebruikt', riep de politie kort voor de ontruiming. Hierop renden de demonstranten de omliggende straten in. Voor het bureau in de Haagse Schilderswijk, waar de demonstratie tegen politiegeweld maandagavond uit de hand liep, werd woensdagavond een tweede demonstratie tegen politiegeweld aangekondigd.

Om 21.00 uur kwamen van alle kanten honderden betogers aangelopen in de richting van politiebureau De Heemstraat. 'We zijn voorbereid en hebben maatregelen genomen', zei een agent. 'Ook mensen uit de wijk staan klaar. Maar laten we hopen dat het niet weer uit de hand loopt.'

'Gerechtigheid'
Een agent riep in een megafoon dat de demonstratie door de burgemeester is verboden. 'Ga naar het Malieveld.' 'Moordenaars, moordenaars', scandeerden de demonstranten. Het is een bonte groep; oud en jong, allochtoon en autochtoon. De meerderheid bestond uit allochtone jongeren. Ze droegen pamfletten met de tekst: 'Mitch Henriquez. Doodgeslagen door de Nederlandse politie'. 'Hoeveel mensen moeten ze nog vermoorden op deze manier?', zei een jongen, die niet met zijn naam in de krant wil. 'Ik ben hier voor gerechtigheid.'

De familie van Henriquez liet weten het geweld af te keuren, 'ook als dat van demonstranten komt'. Alex Dijkhoff, een neef van Henriquez, heeft tegen de NOS gezegd dat hij vindt dat de politie bij de aanhouding geen racistisch motief had. 'Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding was ook Arubaans. Dus als je het mij vraagt, ik denk het niet.' Hij is blij dat er uitkomst is over de gewelddadige arrestatie. 'We weten nu in ieder geval hoe het gegaan is. Dat was wat we al vermoedden; dat de politie schuld heeft aan dit zinloze geweld. Want het is niet anders dan dat.'

Foto's: protest in Schilderswijk vanavond:

Onrust in de Schilderswijk vanavond. Beeld Sakir Khader
Onrust in de Schilderswijk vanavond.Beeld Sakir Khader

Het ging/gaat zo goed in de Schilderswijk

Heeft een stel relschoppers het imago van de buurt weer kapotgemaakt? Nee, denken wijkbewoners en de burgemeester. Maar 'er moet wel wat veranderen'. Lees de reportage van Jeroen Visser en Sakir Khader.

Voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk zijn honderden betogers samengestroomd. Beeld anp
Voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk zijn honderden betogers samengestroomd.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Vreselijke uitkomst

De spanning is nog niet uit de Schilderswijk, hoewel burgemeester Van Aartsen en hoofdofficier Kitty Nooy eerder op de dag hebben erkend dat de politie zeer waarschijnlijk te veel geweld heeft gebruikt bij de arrestatie van Mitch Henriquez.

Tijdens de persconferentie maakte de hoofdofficier bekend dat Henriquez zeer waarschijnlijk is overleden door zuurstoftekort tijdens de aanhouding door de politie. 'We hebben tijdens de sectie geen andere verklaring kunnen vinden', aldus Nooy. Zo is niet gebleken dat Henriquez overmatig drugs of alcohol had gebruikt voorafgaande aan zijn arrestatie tijdens popfestival Night at the Park.

'Een vreselijke uitkomst', zei burgemeester Van Aartsen, die zichtbaar aangedaan was. 'Heftig', noemde Nooy de bevindingen.

Onderzoek
Vijf agenten worden nu officieel verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez. Ze zijn op non-actief gesteld in afwachting van de conclusies van de rijksrecherche. Ze zijn niet gearresteerd en zitten ook niet vast. Hoofdofficier Nooy beloofde dat een apart onderdeel van het OM gaat meekijken met het onderzoek, om de onafhankelijkheid te garanderen. De rijksrecherche is volgens haar 'zeer voortvarend' te werk gegaan. De onderzoekers willen met nog meer getuigen spreken en filmpjes van het incident zien.

De gemeentelijke driehoek kwam verrassend snel met de voorlopige conclusies van het onderzoek naar de dood van Henriquez. 'Ik hoop hiermee kalmte te brengen', zei Van Aartsen. 'Ik heb de afgelopen dagen iets te vaak gehoord dat het wel weer een doofpotzaak zal worden. Dat is dus niet zo, de rechtsstaat werkt.'

Maandag werden bij de onlusten in de Schilderswijk zestien personen opgepakt, in de nacht van dinsdag op woensdag werden nog eens elf mensen gearresteerd, onder meer voor openlijk geweld, vandalisme en belediging. Hoeveel mensen er in de nacht van woensdag op donderdag zijn gearresteerd is nog onduidelijk.

Ernstig bedreigd

Meerdere agenten zijn volgens de Haagse politiechef Paul van Musscher 'ernstig bedreigd', de meesten van hen waren niet betrokken bij de aanhouding van Henriquez. Het gaat vooral om bedreigingen op sociale media. Het OM is een onderzoek begonnen.

Volgens Musscher is het nieuws ook bij de betrokken agenten 'keihard aangekomen'. Er was volgens hem afgelopen zaterdag 'een gegronde reden om de verdachte aan te houden', maar daarna is het wel 'fout gegaan'. Ook hij probeerde nieuwe rellen in de kiem te smoren. 'Geen enkele gebeurtenis, hoe vervelend dan ook, is aanleiding om over te gaan tot bedreiging, plundering of vernieling. Daar is niemand bij gebaat.'

De politiebonden wilden niets zeggen over het incident. Wel toonde politiebond ACP zich solidair met de agenten. 'We willen aangeven dat onze eerste zorg nu gaat naar de betrokken collega's.'

Geschokt
Albert Springer van de Nationale Politiebond (NPB) zei niet te kunnen reageren, omdat een van de leden bij de arrestatie betrokken was en de bond de agent zelf nog niet gesproken heeft. 'We hebben vanmiddag de stukken gekregen. Die moeten we nog bestuderen, zodat we weten wat er precies is gebeurd. Onze juristen moeten er nog naar kijken.'

In het korps zelf is 'erg geschokt en verontrust' gereageerd op de gebeurtenissen. Geschokt is men over de dood van Henriquez. 'Verontrust over de verbolgenheid van mensen die dingen doen die niet door de beugel kunnen. Demonstraties die uit de hand lopen, een juwelier die is beroofd.'

Volgens Springer is er onder de NPB-leden zeker begrip voor die verbolgenheid. 'Maar dat is geen reden om geweld te gebruiken. Hoe ga je verstandig met die situatie om? Daar hebben we het over met elkaar.'

Woordvoerders van politieke partijen toonden zich blij verrast met de snelle bekendmaking van de voorlopige onderzoeksresultaten. Ook de gevolmachtigde minister van Aruba, Alfonso Boekhoudt, noemde het 'goed dat nu al bevindingen bekend zijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden