Harde cijferaar neemt de macht over bij VSN

Directeur Jan van den Ochtend van busbedrijf VSN verschanst zich achter een glazen deur. En van politiek moet hij niets hebben....

HARRY VAN GELDER

DRAMATISCH, zo beschrijven veel mensen binnen de VSN de ontwikkelingen in de top van het bedrijf. 'In de raad van bestuur zitten twee mensen die niets van vervoer weten en er ook niet veel mee op hebben.'

De nieuwe financiële man Jan van den Ochtend (50) wordt desinteressse voor het busvervoer verweten. 'Hij is alleen maar uit op macht', zegt een ingewijde. Ook zijn huidige baas, bestuursvoorzitter Frans Sevenstern, staat niet direkt bekend als een man met hart voor de bussen. 'Sevenstern wil graag de reorganisatie van VSN volbrengen, maar eigenlijk maakt het hem niet uit of hij dat bij VSN of ergens anders doet.'

Sinds vorig jaar is Van den Ochtend het tweede lid van de raad van bestuur. Hij is in rap tempo bezig zich in het bedrijf onmogelijk te maken. De groepsdirecteuren hebben een hekel aan hem. Elke veertien dagen moeten ze bij hem op het matje komen en tot op het cijfer achter de komma aantonen wat er met het geld is gebeurt. 'Zelfs de wieldoppen moeten we verantwoorden', zegt een directeur.

De directeuren van de afzonderlijke busbedrijven ervaren de gang naar het Utrechtse hoofdkantoor als erg onplezierig. Ze hebben het idee dat ze onder curatele zijn gesteld.

Van de Ochtend probeert binnen het bedrijf steeds meer de macht naar zich toe te trekken. Het idee de huidige holding van VSN te handhaven, tegen de wens van de politiek in, zou uit zijn koker komen. Ook zou hij voornamelijk onderhandelen met het Britse Arriva over de verkoop van het Friese Veonn en de Groningse Hanze Groep. Onderhandelingen die overigens na vier maanden nog steeds niet zijn afgerond.

Van den Ochtend werd net voor het aantreden van Frans Sevenstern binnengehaald door de toenmalige bestuursvoorzitter Jos Joosen. Die wilde, zo vertellen ingewijden, koste wat kost voorkomen dat Sevenstern de alleenheerschappij bij het bedrijf zou krijgen.

Van den Ochtend kwam als een man van stavast. Als een harde en goede cijferaar die niet snel van zijn stuk wordt gebracht. Hij zou zijn sporen verdiend hebben bij Wavin en bij Heidemij. Bij het laatste was hij financieel-directeur, maar zat niet in de raad van bestuur. Het doorstoten naar de VSN-top was voor hem een enorme stap vooruit.

Bij VSN waren ze aanvankelijk blij met zijn komst. Het vervoerbedrijf stond er financieel zeer slecht voor en kon een harde hand wel gebruiken. Inmiddels is die mening veranderd. Van den Ochtend wordt ervaren als een keiharde saneerder, zonder enig sociaal gevoel. 'Hij bekijkt alles in de sfeer van kosten en baten, maar een ondernemer is iets anders. Die moet ook initiatief kunnen nemen en kansen inschatten', zegt een directeur.

Van den Ochtend treedt nauwelijks naar buiten. Door sommigen wordt hij zelfs wereldvreemd genoemd. Sinds zijn komst is de raad van bestuur letterlijk afgescheiden van de rest van de verdieping op het Uterchtse hoofdkantoor. Een glazen deur met een bel moet tegenwoordig toegang verschaffen tot de burelen van de top. Daar trekt hij zich graag terug. Van den Ochtend wordt niet gezien als een man die makkelijk een praatje met anderen maakt.

Wat de VSN'ers het meeste bevreemd is dat Van den Ochtend nauwelijks enige affiniteit met de politiek lijkt te hebben. 'Hij heeft daar totaal geen gevoel voor', zeggen verschillende mensen. Regelmatig hebben ze hem horen zeggen dat hij niks met de politiek te maken heeft. Hetgeen uiterst vreemd is omdat VSN voor 100 procent in eigendom is van de Nederlandse Staat.

Sevenstern, die bekend staat als een echte levensgenieter, leek in het begin niet erg uit de voeten te kunnen met de man die uiterst secuur de knip op de portemonnee hield. 'Wat moet ik met die boekhouder', moet de bourgondische Sevenstern eens hebben uitgeroepen.

Inmiddels lijkt de vrede getekend. Gisteren liet Sevenstern weten dat beide bestuursleden uitstekend met elkaar door één deur kunnen en dat ze samen bezig zijn het roer om te gooien. Ingewijden reageren echter verbaasd over de plotselinge eensgezindheid. 'Maar ja, ze moeten ook wel. Ze zitten aan elkaar vast.'

Harry van Gelder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden