Harde botsing PvdA en VVD

PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn in botsing gekomen over de besteding van 750 miljoen euro waarmee de economie in ontwikkelingslanden moet worden gestimuleerd.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - Kamp wil daarmee in economisch zware tijden ook Nederlandse bedrijven helpen, Ploumen wil vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken, bevestigen bronnen op het Binnenhof. PvdA'ers en VVD'ers spreken over een principieel verschil van mening, dat deze week werd uitgevochten in en rond het kabinet.

Er is nog geen akkoord. Ploumen moest daardoor de voor donderdag geplande presentatie van haar beleidsnota over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking tot nader order uitstellen. Daarin moet zij duidelijk maken hoe zij 1 miljard euro gaat bezuinigen. Het is voor het eerst dat een ideologisch conflict binnen de coalitie de besluitvorming van het kabinet-Rutte II ophoudt.

Hoewel het kabinet het in grote lijnen eens is over Ploumens plannen, is er onenigheid over het 'revolverend fonds': daarin zit een bedrag van 750 miljoen euro waarmee bedrijven investeringen in arme landen kunnen bekostigen. Uiteindelijk moet dit geld zichzelf terugverdienen. Vanaf de dag dat het kabinet op het bordes stond, zijn Kamp en Ploumen aan het touwtrekken over de bestemming van dit geld.

Voor de PvdA is het fonds principieel belangrijk als tegenwicht voor de bezuiniging op de ontwikkelingshulp die zij moet doorvoeren. Een groot deel van de PvdA-achterban ervaart die als zeer pijnlijk. De VVD denkt hier heel anders over. 'Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven', zegt een betrokken VVD'er.

Volgens een goed ingevoerde PvdA-bron zou Kamp een vast bedrag uit het fonds willen opeisen voor Nederlandse bedrijven. Ploumen wil dit niet dichttimmeren maar liever in de praktijk zien welk beroep zij doen op het fonds.

Omdat premier Rutte geen hoogoplopende strijd in de ministerraad wil, heeft hij Kamp opgedragen er met Ploumen uit te komen voordat het kabinet er weer over praat. Woensdagavond, tijdens het wekelijkse VVD-bewindsliedenberaad in het Catshuis, noemde Rutte het onverstandig dat Ploumen al een persconferentie had aangekondigd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden