Harde botsing PvdA en VVD over ontwikkelingsgeld

PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn in botsing gekomen over de besteding van 750 miljoen euro waarmee de economie in ontwikkelingslanden moet worden gestimuleerd.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, samen met dr. Adugna Wakjira (L) van een Ethiopisch agrarisch onderzoekcentrum en manager van de brouwerij Johan Doyer (R), bij de opening van een nieuwe Heineken brouwerij in Killinto bij de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Beeld anp

Kamp wil daarmee in economisch zware tijden ook Nederlandse bedrijven helpen, Ploumen wil vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken, bevestigen bronnen op het Binnenhof. PvdA'ers en VVD'ers spreken over een principieel verschil van mening, dat deze week werd uitgevochten in en rond het kabinet.

Er is nog geen akkoord. Ploumen moest daardoor de voor donderdag geplande presentatie van haar beleidsnota over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking tot nader order uitstellen. Daarin moet zij duidelijk maken hoe zij 1 miljard euro gaat bezuinigen. Het is voor het eerst dat een ideologisch conflict binnen de coalitie de besluitvorming van het kabinet-Rutte II ophoudt.

'Revolverend fonds'
Hoewel het kabinet het in grote lijnen eens is over Ploumens plannen, is er onenigheid over het 'revolverend fonds': daarin zit een bedrag van 750 miljoen euro waarmee bedrijven investeringen in arme landen kunnen bekostigen. Uiteindelijk moet dit geld zichzelf terugverdienen. Vanaf de dag dat het kabinet op het bordes stond, zijn Kamp en Ploumen aan het touwtrekken over de bestemming van dit geld.

Voor de PvdA is het fonds principieel belangrijk als tegenwicht voor de bezuiniging op de ontwikkelingshulp die zij moet doorvoeren. Een groot deel van de PvdA-achterban ervaart die als zeer pijnlijk. De VVD denkt hier heel anders over. 'Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven', zegt een betrokken VVD'er.

Volgens een goed ingevoerde PvdA-bron zou Kamp een vast bedrag uit het fonds willen opeisen voor Nederlandse bedrijven. Ploumen wil dit niet dichttimmeren maar liever in de praktijk zien welk beroep zij doen op het fonds.

Omdat premier Rutte geen hoogoplopende strijd in de ministerraad wil, heeft hij Kamp opgedragen er met Ploumen uit te komen voordat het kabinet er weer over praat. Woensdagavond, tijdens het wekelijkse VVD-bewindsliedenberaad in het Catshuis, noemde Rutte het onverstandig dat Ploumen al een persconferentie had aangekondigd.

Reactie Kamp
Minister Kamp reageerde vanmorgen in het Radio 1-journaal op het nieuws. Volgens hem is er 'nooit ruzie' geweest in het kabinet, maar moeten er uit de 'uitgebreidere nota dan normaal' nog een paar onderwerpen nader besproken worden. 'Het is een goede nota, maar over een paar onderdelen moeten we nog een keer van gedachten wisselen.' Dat Ploumen gisteren haar presentatie moest uitstellen, hoort volgens Kamp bij de normale gang van zaken. 'Dat gaat soms zo. De ene keer gaat het vlot, de andere keer duurt het wat langer.' Kamp is verder 'best tevreden' hoe Ploumen de ontwikkelingshulp en de buitenlandse handel combineert.

 
Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven
Een betrokken VVD'er
Minister Henk Kamp van Economische Zaken bij de opening van de Keukenhof in Lisse. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden