Harde aanpak van migranten 'die hier de boel verzieken'

ENSCHEDE - Het kabinet gaat Poolse, Roemeense en Bulgaarse plegers van een reeks lichte vergrijpen tot ongewenst vreemdeling verklaren en het land uitzetten. De aanpak geldt voor alle EU-burgers in Nederland, maar is in eerste instantie bedoeld om overlast van migranten uit Midden- en Oost-Europa aan te pakken.


Nog deze week beginnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Vreemdelingenpolitie met de uitvoering. Dat zei minister van Immigratie Gerd Leers (CDA) donderdag in Enschede.


Herhaaldelijke veroordelingen voor openbare dronkenschap, ordeverstoring of kleine diefstallen kunnen tot uitzetting leiden. Leers betreedt hiermee nieuw terrein: voorheen werd een EU-burger alleen voor grotere vergrijpen tot ongewenst vreemdeling verklaard. Na een proef van de IND heeft Leers geconcludeerd dat het juridisch ook mogelijk is EU-burgers uit te zetten door een reeks lichte vergrijpen op te tellen. Maar hij kon donderdag niet precies duidelijk maken hoeveel veroordelingen tot uitzetting leiden.


Leers maakte de verharding van het beleid bekend in dezelfde week dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) pleitte voor het uitzetten van Midden- en Oost-Europeanen die aanspraak maken op een bijstandsuitkering of de daklozenopvang. De bewindslieden sluiten hiermee aan bij een roep uit de grote steden en de Tweede Kamer om de overlast aan te pakken die de nieuwe Europese migratie met zich meebrengt.


De repressieve aanpak van Den Haag leidt tot kritiek van de Poolse autoriteiten. In een uitzonderlijke verklaring heeft de Poolse ambassade de Nederlandse regering er op gewezen, dat zij niet zo maar Polen kan uitzetten die recht hebben om in Nederland te verblijven, ook al zijn ze werkloos of dakloos. De ambassade vindt het onterecht dat het kabinet-Rutte vooral aandacht heeft voor het minieme percentage Polen dat niet hard werkt.


Ook de uitzendbranche is niet blij met de verharding van het politieke debat over Oost-Europese arbeidsmigranten. De branche vreest stigmatisering van zijn werknemers. Het kan er volgens hen toe leiden dat de arbeidsmigranten voor een ander land gaan kiezen, wat slecht is voor de Nederlandse economie.


Minister Leers zegt begrip te hebben voor de Poolse irritatie. Ongelooflijk veel Polen doen hier goed werk, en we hebben deze arbeidskrachten nodig. Maar tegen degenen die de boel verzieken moet worden opgetreden, zegt Leers. Ik hoor dat hier ook Polen komen die eerst twee maanden werken en daarna denken: we gaan eens gebruik maken van de voorzieningen. We moeten er paal en perk aan stellen. Nederlanders die zich niet gedragen in Frankrijk hangt hetzelfde boven het hoofd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden