Harde aanpak van eurozondaars

Wijzer geworden door de Griekse kwestie en gebruikmakend van de kredietcrisis werkt de Europese Commissie aan een nieuw beleid...

BRUSSEL De Europese Commissie wil eurolanden die stelselmatig hun overheidsfinanciën laten ontsporen hard aanpakken. Opschorting van EU-subsidies is een mogelijke straf, het snel opleggen van een boete eveneens.

Eurocommissaris Rehn (economische zaken) sprak woensdag over de ‘dringende noodzaak’ de bestaande afspraken in de EU over economische samenwerking aan te scherpen. ‘Groepsdruk alleen, zoals nu, heeft geen tanden’, aldus Rehn. De Commissie gaf hem het mandaat medio mei een ambitieus pakket maatregelen op tafel te leggen.

Rehn lichtte al een tipje van de sluier op met zijn voorstel de EU-subsidiekraan dicht te draaien voor eurolanden die steeds opnieuw hun financieringstekort te ver laten oplopen. Die sanctie bestaat al maar is nog nooit toegepast.

Versnelde boetes
Verder wil Rehn de boeteprocedure versnellen. Nu krijgt een euroland dat de regels van het stabiliteitspact overtreedt, een reeks waarschuwingen van de Commissie. Die moeten steeds door de overige eurolanden worden goedgekeurd. Als het aan de Commissie ligt, wordt het opleggen van de boete een automatisme.

Commissieambtenaren wezen er woensdag op dat het pact tot 2005 aanzienlijk strenger was. In dat jaar werden de regels onder Duitse en Franse druk versoepeld.

Rehn vindt ook dat er een permanent noodfonds moet komen voor eurolanden met grote financiële problemen. Afgelopen zondag kreeg Griekenland steun aangeboden. Als het land erom vraagt – en de andere zijn het ermee eens – kan het komend jaar 30 miljard euro lenen van de eurolanden. Het Internationaal Monetair Fonds stelt naar verwachting 15 miljard euro beschikbaar. Hoeveel miljard de daarop volgende twee jaar beschikbaar is, moeten de eurolanden nog beslissen.

Laatste redmiddel
Rehn ziet het noodfonds als een ‘laatste redmiddel’. De voorwaarden (rentetarief) om er gebruik van te maken, zullen ‘ontmoedigend’ zijn.

Om te voorkomen dat landen in de gevarenzone komen, wil Rehn dat de EU-landen hun beleid veel meer op elkaar afstemmen. Er moeten afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de soliditeit van pensioenfondsen, de uitgaven voor onderzoek en onderwijs en de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Alleen begrotingscijfers naar Brussel sturen is niet meer voldoende, ook de onderbouwing moet duidelijk en degelijk zijn. Naleving van de beloften is voor Rehn cruciaal.

‘De vraag die voorligt, is in hoeverre lidstaten het toestaan om bij elkaar in de keuken te kijken’, stelt een ambtenaar. Rehn bespreekt zijn plannen vrijdag met de Europese ministers van Financiën. De voorstellen van de Commissie worden meegenomen door EU-president Van Rompuy, die dit jaar een voorstel presenteert voor een economisch bestuur van Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.