Harde aanpak demonstranten Birma

De Birmese politie heeft donderdag met traangas een protest van monniken en burgers uiteengeslagen in het noordwesten van het land. Het protest was gericht tegen de uitbreiding van een kopermijn. Leidster van de oppositie Aung San Suu Kyi bevindt zich inmiddels in het gebied.

RANGOON - Nadat Suu Kyi er was aangekomen, maakte ze haar excuses omdat ze 'te laat' was om het geweld te voorkomen. Ze onthield zich van kritiek op de politie. Suu Kyi sprak met vertegenwoordigers van de kopermijn en met demonstranten. Ze riep beide partijen op te proberen op een vreedzame manier tot een oplossing te komen.

De demonstraties tegen de mijn zijn een lastige test voor de oppositieleidster en voor de prille democratiseringsgolf in Birma. De Birmese regering wordt wereldwijd geprezen voor de vooruitgang die zij sinds 2010 heeft geboekt bij de omvorming van een militaire dictatuur naar een democratie.

Aan de ene kant heeft de voormalige dictatuur haar burgers nieuwe vrijheden gegeven, waaronder het recht om te demonstreren. Aan de andere kant wil de regering geen buitenlandse investeerders afschrikken die staan te trappelen om in Birma aan de slag te gaan. Zelfs oppositieleidster Suu Kyi heeft recent gezegd dat bestaande contracten, zoals de contracten met deze kopermijn, niet ineens kunnen worden opengebroken, ook al is het regime in Birma veranderd.

De mijn is het gezamenlijk eigendom van het leger en het Chinese bedrijf Wan Bao. De bewoners verzetten zich al maanden tegen de uitbreiding, die een groot deel van het grondgebied van 26 dorpen zou verslinden.

Begin deze week bouwden protesterende monniken zes protestkampjes. Zij negeerden een ultimatum van de politie om te vertrekken. Donderdagochtend vielen zo'n honderd agenten de kampjes binnen, vertelden ooggetuigen aan lokale media. De politie gaf de mensen vijf minuten om de kampjes te ontruimen en schoot vervolgens traangasgranaten en andere explosieven naar binnen. Volgens de getuigen ontstond er direct brand en werden de monniken door het vuur verrast.

Suu Kyi bracht donderdagavond een bezoek aan de slachtoffers die met brandwonden in het ziekenhuis van de naburige stad Monywa waren opgenomen. Volgens haar woordvoerder Ohn Kyaing zal zij vrijdag met de politie spreken om te achterhalen wie het bevel tot de aanval heeft gegeven.

Het harde optreden van de politie bracht slechte herinneringen boven. In 2007 werd de 'Saffraanrevolutie', een breed protest geleid door monniken, nog met geweld neergeslagen. Sinds de verkiezingen van 2010 werkt Birma hard aan een nieuw, democratisch imago. Honderden politieke gevangenen, onder wie Suu Kyi, werden vrijgelaten. Suu Kyi werd daarna gekozen in het parlement. Vooral dank zij haar heeft de westerse wereld de sancties tegen Birma opgeheven en wacht het land nu op een economische opleving.

Het politie-optreden bij Monywa werpt een schaduw over die ontwikkeling. Tun Myint Aung, ex-politieke gevangene, zegt: 'De reactie van de regering verbaast mij. Zij zeiden dat zij op weg naar democratie waren en nu reageren zij zo hard tegen vreedzame demonstranten. Wat denken zij wel?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden