Hard optreden leger verdiept kloof Egypte

Duizenden aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi bezwoeren zondag dat zij hun protesten tegen de militaire machtsovername zullen voortzetten, een dag nadat zeker 78 van hen in Caïro stierven tijdens gevechten met veiligheidstroepen.

BEIROET - De confrontatie tussen regering en de Broederschap van Morsi verscherpte zich dit weekend verder doordat het leger van de regering de bevoegdheid kreeg om burgers te arresteren. Dat is volgens waarnemers de opmaat voor het verder neerslaan van de Broederschap.


De aanhangers daarvan verloren zaterdag niet alleen 78 medestrijders, maar nog eens 270 anderen raakten gewond. Het was het meest bloedige geweld sinds het leger begin deze maand de macht overnam. Volgens getuigen openden politieagenten en mannen in burger in de nacht van vrijdag op zaterdag het vuur op pro-Morsi-betogers nabij een moskee in het oosten van Caïro. Aanhangers van de afgezette president houden daar sinds de militaire machtsovername op 3 juli een sit-in. Toen een deel van de demonstranten richting een politiekordon verderop marcheerde, volgde een veldslag.


De autoriteiten ontkennen met scherp te hebben geschoten en zeggen dat veiligheidstroepen alleen traangas inzetten. Human Rights Watch (HRW) meldde echter dat veel van de doden getroffen werden door kogels in de borst, de nek of het hoofd. Artsen, geïnterviewd door HRW, zeggen dat scherpschutters vanaf omringende daken betogers gericht doodschoten.


Morsi's aanhangers zijn vastbesloten het geweld te trotseren. 'Wij zullen ons protest voortzetten,' zei Gehad al-Haddad, woordvoerder van de Moslimbroederschap tegen de BBC. 'Onze aantallen nemen iedere dag toe. Burgers onderkennen het langetermijngevaar van de militaire staatsgreep.'


In de oostelijke stad Port Said vielen zondag wederom gewonden en een dode bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van Morsi. Volgens getuigen waren het daar de aanhangers van Morsi die het vuur openden op tegenstanders.


Het geweld in Caïro volgde op dagen van waarschuwingen door de interim-autoriteiten dat zij de orde in Egypte koste wat kost zouden herstellen. Vorige week vrijdag gaven tienduizenden Egyptenaren gehoor aan een oproep van legerleider Abdel Fattah al-Sisi om de militaire machthebbers middels demonstraties een mandaat te geven 'geweld en terrorisme' te bestrijden. Daarmee groeit de vrees dat het leger gewapenderhand een eind wil maken aan de demonstraties van Morsi's aanhangers.


Het leger zette Mohammed Morsi - Egyptes eerste democratisch gekozen president - op 3 juli af na massale protesten van Egyptenaren. Sindsdien hebben zij een interim-regering geïnstalleerd, en is er een routekaart opgesteld op weg naar nieuwe verkiezingen en een herziene grondwet. Maar aanhangers van Morsi weigeren aan het proces deel te nemen.


Volgens de Moslimbroederschap wil het leger Egypte terugleiden naar een dictatuur. Die bewering wordt kracht bijgezet door de beslissing van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de gehate geheime politie nieuw leven in te blazen.


De liberale Tamarod-beweging, die demonstraties tegen het bewind van Morsi organiseerde op 30 juni, sprak gisteren haar ontsteltenis uit over die beslissing. 'Wij zullen nooit de terugkeer van Mubaraks staatsveiligheidsapparaat accepteren,' zei Mahmoud Bard, grondlegger van de beweging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden