Hard oordeel over Gelderse politie

Arnhem Politie Gelderland Midden heeft in 1998 zes panden verkocht voor 59 procent van de marktwaarde. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De consequentie van de zogenoemde sale-and-lease-backconstructie (het verkopen en terughuren van vastgoed) waarmee de toenmalige korpsleiding dacht goedkoop uit te zijn, is dat de politie nu zit opgezadeld met te hoge huurlasten en te langlopende huurcontracten. Dat kostte het korps al 26 miljoen euro te veel.

De huidige korpschef Pim van Miltenburg wil er zo gauw mogelijk van af, bevestigt een woordvoerder. Twee panden zijn onlangs teruggekocht voor 8 miljoen euro, terwijl zij in 1998 2,3 miljoen opbrachten.

De sale-and-lease-backconstructie is al jaren onderwerp van onderzoek naar fraude, corruptie en machtsmisbruik in het korps. Dat de panden werden verkocht aan de Rozendaalse Vastgoedgroep van onder anderen ex-voetballer Herman Veenendaal, die nauw betrokken is bij voetbalclub Vitesse, heeft binnen het korps voor veel onrust gezorgd. Het voedde de geruchten van vriendjespolitiek.

Korpschef Kees Bakker en zijn plaatsvervanger André de Vries waren namelijk vaste gasten bij de thuiswedstrijden. Een maand na zijn pensioen in 2003 werd Bakker voorzitter van Vitesse.

Of zich bij verkoop van de panden onoorbare zaken hebben voorgedaan, valt niet te achterhalen vanwege de slecht gedocumenteerde onderhandelingen, stelt de laatste onderzoekscommissie onder leiding van de oud-burgemeester van Den Haag Ad Havermans. Wel is duidelijk dat een politiepand in Arnhem, het voormalige pand van verzekeraar Ohra, nog dezelfde dag met drie miljoen winst is doorverkocht.

Havermans oordeelde hard over de toenmalige politietop. Hij noemde die ‘onprofessioneel’. Bovendien had de veiligheidsdriehoek, waarin Kees Bakker samen met burgemeester Pauline Krikke en hoofdofficier van justitie Ruud Daverschot zitting had, een verzoek om een vervolgonderzoek van de Rijksrecherche nooit naast zich mogen neerleggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden