Hard oordeel coach Donar over falen eigen ploeg

Glen Pinas is een meester van het woord. In een ware stortvloed van woorden analyseert de coach Donar meestal de wedstrijden, waarbij hij - als het nodig is - zijn eigen ploeg absoluut niet spaart....

Zoals zaterdagavond, in het Rotterdamse Topsport Centrum, na de 64-58 nederlaag tegen Gunco Rotterdam. Pinas zoekt niet naar een verklaring of de oorzaak om het falen van zijn ploeg bloot te leggen. Als 'pleintjesbasketbal' omschreef de getergde Groningse coach het verweer van zijn formatie tegen een tegenstander die hij 'gedisciplineerd en slim vond spelen'.

Twee ploegen, met twee totaal verschillende opvattingen, stonden in Rotterdam tegenover elkaar. Donar, dat blijkbaar koos voor het schijncollectief van de zelfoverschatting ('het strelen van het ego', noemde Pinas dat snerend), tegen een zelfbewust en ingetogen spelend Rotterdam dat degelijk wist om te springen met de beperkte mogelijkheden.

Geheel onverwacht kwam het falen van Donar overigens niet aan de oppervlakte. De competitiestart was al niet imponerend en de onvrede openbaarde zich toen al. Pinas, zo heette het, had de grootste moeite om zijn ploeg in het gareel te krijgen. De Donar-coach moest alle zeilen bijzetten om duidelijk te maken wie de baas was.

'In de trainingszaal is het honderd procent voor elkaar, maar als deze spelers dan in de wedstrijd komen, lijkt het wel of er een waas over het geheel valt. Dan zie je de meest waanzinnige, maar niet beoogde opties in het veld.' Pinas waande zich tegen Rotterdam dan ook een roepende in de woestijn, 'bij een ploeg die mij ook vanavond weer niet uitnodigde om te coachen. Want wat mijn spelers (met uitzondering van Lamont Randolph) hier lieten zien was niet meer dan veredeld pleintjesbasketbal.'

Juist omdat zijn ploeg in Rotterdam faalde, had Pinas een open oog voor de prestaties van de tegenstander. 'Een jonge, frisse ploeg die in de opbouw in elk geval een flink stuk verder is dan wij. Deze ploeg heeft voor op menige andere eredivisieformatie dat ze zowel aanvallend als defensief uiterst gedisciplineerd speelt. En daardoor kan deze formatie heel slimme dingen doen.'

Een compliment, dat Rotterdam-coach Ronald Wolfs zich liet welgevallen. 'Wij hebben met overleg gespeeld en er heerste, zeker na de midweekse overwinning in Den Bosch, rust in de ploeg. Vanavond zijn we in elk geval geen moment in de problemen geweest.'

De Rotterdamse coach benadrukte dat er dit seizoen duidelijk een goede balans in zijn formatie aan het groeien is. 'We kunnen langzamerhand meer doorwisselen omdat we in de breedte sterker zijn geworden.' En daarmee doelde Wolfs niet alleen op de drie Amerikanen (Brian Bunche, Mike Branson en vooral Calvert White), maar zeker ook op de kwalitatief sterke inbreng van jonge Nederlandse spelers.

Met name Tico Milovac imponeerde tegen Donar en scoorde vier heel belangrijke driepunters, waarmee hij even zovele keren een dreigend Gronings gevaar kon afwenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden