Hard Candy ****

De acteurs buiten deze erotische machtsstrijd fantastisch uit.

ANNETTE EMBRECHTS

Jeugdtheater

Hard Candy door Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck. Vanaf 14 jaar. 30/5, Westergasfabriekterrein, Amsterdam. 9/9 en 10/9 in De Krakeling, Amsterdam

Neem een mooi meisje van 14, een glamourfotograaf van drie keer zo oud en een erotisch getinte chat via internet en je hebt een explosieve cocktail. Alle alarmbellen (bij ouders!) gaan rinkelen. En toch pakt de tienervoorstelling Hard Candy diametraal anders uit dan je bij aanvang verwacht.

Wie de gelijknamige (bekroonde) lowbudgetfilm heeft gezien, weet hoe meisje en man om elkaar en hun bedoelingen heen draaien en welk gevaarlijk spel (met dito machtswisselingen) ze spelen. Maar bij de spannende trailervoorstelling, gemaakt door Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck, zit je er ook nog eens met je neus bovenop. Je hoort de onrustige ademhaling van medebezoekers wanneer geilheid en gevaar om voorrang strijden. En je hoort ze gillen als dát gebeurt wat je - zeker op toneel - voor onmogelijk houdt. En hoewel je ook getuige bent van de voorbereidingen en de camouflage achter de schermen - een laadbak van een vrachtwagen heeft geen coulissen - verrast het spel je toch keer op keer, mede door bikkelharde grappen.

Regisseur Marcus Azzini heeft met vertaler Rob Klinkenberg de dialogen uit de film strak gesneden tot een hitsig duel met voorkennis en vermoedens. De acteurs buiten deze erotische machtsstrijd op de vierkante meter fantastisch uit. Mike Reus maakt van de fotograaf een vertrouwd ogende man die zich langzaam vastdraait in zijn eigen boeien. En de jonge actrice Stefanie van Leersum - onthoud die naam; in 2012 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht - schakelt razendsnel van naïeve tiener naar vileine heerseres. Ze jongleert even hard met haar tegenspeler als met de toeschouwers. Met stijgende verbazing kijk je naar een kittige vrouw die even makkelijk 14 lijkt als 30.

Speciaal voor de start van het jeugdtheaterseizoen in De Krakeling spelen Oostpool en Sonnevanck deze 14+-voorstelling in een intieme setting toneel-op-toneel. Voor iedereen met tieners in zijn omgeving dé gelegenheid om de donkere wereld achter internetdating bespreekbaar te maken. Al heb je eerst een flinke cooling down nodig om bij te komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden