Opinie

'Harald Doornbos telt door, vandaag 65 doden in Syrië'

Banken, Cyprus, Dijsselbloem: alles draait om de geldkwestie. Maar de ellende van de Syrische vluchtelingen valt met geen pen te beschrijven, aldus Ferdows Kazemi.

Zoeken naar slachtoffers van een luchtaanval in Aleppo. Beeld reuters
Zoeken naar slachtoffers van een luchtaanval in Aleppo.Beeld reuters

Ik begin van links naar rechts; banken, Cyprus, Dijsselbloem, financiën, blauwdruk, template, crisis, geld. Niet bevredigend, laat me van rechts naar links gaan; geld, crisis, template, blauwe druk, Dijsselbloem, Cyprus, banken. Het doet er niet toe hoe je begint of eindigt. Het is rond. Het begin en einde blijven duizelingwekkend gelijk. Het draait om slechts één object. Dat ene verdomde object dat al vijf jaar alles en iedereen op deze aardbol in zijn ban heeft; het geld. Niemand raakt erover uitgepraat. De opinieschrijvers halen elkaar in bij hun beschrijvingen en analyses over dat object. De politici proberen stemmen binnen te halen door er hun aandacht volledig op te vestigen.

Alles draait om de geldkwestie en wat daarbuiten valt, is een bijzaak. Ondertussen vloekt de hele kapitalistische wereld op Marx die ooit beweerde dat de economie de onderbouw van de moraal is.

Dodenlijst
De financiële cirkel blijft duizelen door mijn hoofd. Waar ik ook kom is hij aanwezig. Ik neem mijn toevlucht tot mijn tweetdeck (een internettool om je tweets te sorteren - red.). Ook daar zie ik mijn stalker. Ik probeer weg te kijken en staar in de verte. Daar staat Harold Doornbos met zijn dodenlijst. Vandaag 60 doden in Syrië, vandaag 40 doden in Syrië, vandaag 100 doden in Syrië, vandaag 120 doden in Syrië, vandaag die en die op de dodenlijst van Al Qaida. En de dodenengel in het Midden-Oosten draait rondjes, net als de financiële cirkel van de EU.

Tussen al die bedrijven door verschijnen hier en daar ook berichtjes over Giro555 - over geld gesproken - die aandacht proberen te vragen voor de Syrische vluchtelingen. Tot mijn vreugde komt ook Frans Timmermans in beeld, die moet uitleggen waarom het westen niet ingrijpt in het Syrische conflict. Kwestie Syrië is complex, zegt hij.

Sjiieten, soennieten, Iran, China, Rusland, rebellen, zwaardere wapens waarmee je vliegtuigen neer kan schieten, terroristen in wiens handen die wapens niet mogen vallen. Ja, het is inderdaad complex en de uitleg van Timmermans maakt het niet eenvoudiger, en ook niet helderder. Het enige wat we voor zijn uitleg wisten was dat het allemaal te complex was, en dat weten we nu nog steeds. Het is wel fijn om ook overtuigd te worden van andermans onwetendheid, dat vergroot je zelfvertrouwen.

Regio
Pauw en Witteman maakten gebruik van de gelegenheid om het ook even over de Syrische vluchtelingen te hebben. Ik hoopte op een minder complexe kwestie. Oorlogsvluchtelingen die een humane opvang nodig hebben en op de solidariteit van de rest van de wereld moeten kunnen rekenen. Tevergeefs, ook dat moest allemaal goed bekeken worden en er goed over nagedacht.

Timmermans vond dat ze beter in de regio opgevangen konden worden, wat op zich aannemelijk klinkt. Maar ook de opvang in de regio moest goed bekeken worden, en er moest overlegd worden met de leiders van andere landen. De dag na het optreden van Timmermans bij Pauw en Witteman las ik dat de vluchtelingenorganisaties de mogelijkheden van opvang van de vluchtelingen in de regio beperkt vonden. Ondertussen ging Harald Doornbos door, vandaag 50 doden in Syrië.

Wie doodgaat hoeft de ellende van de vluchtelingen niet te doorstaan. Het hartverscheurende filmpje op volkskrant.nl was een greep uit die misère. Tienduizenden vrouwen en kinderen, opgevangen in de regio en in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Wanhopige meisjes die gedwongen in het tijdelijke huwelijk treden met mannen die zelfs uit Saoedi Arabië daar naartoe komen voor hun slachtoffers.

Ellende
Lieve meisjes, gun de regeringsleiders nog even de tijd. Zij zijn in overleg. Iedereen is goedwillend. Niemand die vindt dat jullie zo'n lot verdienen. Maar er zijn eenmaal overal regels en protocollen voor. De regeringsleiders kunnen niet zomaar jullie daar weghalen en ergens anders onder brengen. Europa is een klein continentje met veel geldzorgen. De banken vallen een voor een om. Dijsselbloem doet zijn stinkende best om die uit de crisis te redden. Door de werkdruk verdwaalt hij in vertalingen en hij begrijpt slechts één keer de betekenis van een woord niet en meteen staat de hele wereld op zijn kop. Jullie moeten niet denken dat alleen jullie veel ellende hebben. Ook wij hebben onze ellende op dit continent.

Harald Doornbos telt door, vandaag 65 doden in Syrië. Ik scrol door op mijn tweetdeck en kom oude tweets tegen. 'De Correspondent heeft het gehaald'. Ik weet niet wat en het interesseert me ook verder niet. Maar het moet iets te maken hebben met aantallen. Ik kom ook mijn eigen tweet tegen: 'Ik zie tweets dat #decorrespondent het gehaald heeft. Nu #Giro555 voor de Syrische vluchtelingen, wiens ellende geen pen kan beschrijven'.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden