'Hapsnap integriteitsbeleid bij ministerie Veiligheid'

Het integriteitsbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet op orde. Interne onderzoeken naar kwesties rond belangenverstrengeling, mogelijke strafbare feiten en grensoverschrijdend gedrag door justitiepersoneel geschieden vaak te laat, hapsnap of paniekerig. Dat blijkt uit justitiedocumenten.

null Beeld anp
Beeld anp

Daardoor ontstaat er willekeur, wordt er niet altijd aangifte gedaan van strafbare feiten door ambtenaren en blijven meldingen van klokkenluiders liggen. Ook werken de talrijke ministeriële afdelingen die zich met integriteit bezighouden langs elkaar heen. Daarnaast heeft de ambtelijke top geen goed overzicht van de aantallen integriteitsschendingen en van de manier waarop die worden afgehandeld.

Tot die conclusie komt de 'kwartiermaker integriteit' Frans van Oostrum, die door de secretaris-generaal Pieter Cloo is ingehuurd om het integriteitsbeleid van het ministerie tegen het licht de houden. Van Oostrum heeft twee weken geleden zijn analyse gepresenteerd aan de Bestuursraad, de ambtelijke top van het ministerie.

Van Oostrum beschrijft een ministerie waar een keur aan regelingen, meldpunten en protocollen bestaat, maar zich slecht raad weet met vermoedens van misstanden. Ook is er te weinig aandacht voor preventie, waardoor ambtenaren meer fouten maken. Van Oostrum pleit voor de oprichting van een afdeling die puin ruimt op het gebied van het integriteitsbeleid.

Zijn rapport Integriteit... vanzelfsprekend viel twee weken terug in slechte aarde bij de Bestuursraad. De topambtenaren lieten Van Oostrum weten zijn bevindingen niet te delen en zijn toon te negatief te vinden. Ook voelen de afdelingsdirecteuren er niet voor om een speciale afdeling interne integriteitszaken op te tuigen.

Frans van Oostrum. Beeld -
Frans van Oostrum.Beeld -

Nederlaag

De onwilligheid van de Bestuursraad is een nederlaag voor Van Oostrum, die door secretaris-generaal Pieter Cloo voor deze functie was uitgekozen. Van Oostrum en Cloo kennen elkaar uit de tijd dat Cloo bestuurder was van uitkeringsorganisatie UWV. Van Oostrum was daar het hoofd van het integriteitsbureau, en is nu gedetacheerd bij Veiligheid en Justitie.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat Van Oostrum als 'externe deskundige' is verzocht om het 'integriteitsmanagement tegen het licht te houden'. De reden daarvoor, zo blijkt uit de interne documenten, is dat de in 2012 aangetreden Cloo vindt dat hij te weinig informatie heeft over hoe er op zijn ministerie wordt omgegaan met vermoedens en meldingen van onoorbare feiten door justitieambtenaren.

Van Oostrum zegt in een reactie dat het 'een teken van kracht is dat het ministerie kritisch naar zichzelf durft te kijken'. 'Ik weet het nodige van integriteitsbeleid, en heb het in mijn rapport bewust stevig aangezet. Dat is een middel om de organisatie scherp te houden. De Bestuursraad heeft veel uit mijn rapport overgenomen, maar er niet voor gekozen een afdeling integriteit op te zetten. Dat respecteer ik, en ik blijf de komende tijd betrokken bij het verder verbeteren van het beleid.'

Pieter Cloo. Beeld Binnenlandse Zaken
Pieter Cloo.Beeld Binnenlandse Zaken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden