Haperende ict blokkeert inburgeren

Buitenlanders kunnen sinds deze maand geen inburgeringsexamen meer doen door technische problemen met een nieuw examensysteem. Tot nu toe zijn 716 mensen gedupeerd; ze hebben de 350 euro examenkosten betaald en vaak al vliegtickets gekocht om naar hun land van herkomst te reizen, waar ze de test moeten maken. Informatie over een nieuwe examendatum krijgen ze niet.

Cursisten van het Haagse ROC Mondriaan tijdens een les Nederlands voor anderstaligen. Beeld anp
Cursisten van het Haagse ROC Mondriaan tijdens een les Nederlands voor anderstaligen.Beeld anp

Vanaf 1 november mogen buitenlanders alleen nog het 'basisexamen inburgering' doen via een beveiligde internetverbinding tussen Nederland en de Nederlandse diplomatieke post in hun land van herkomst. Een Iraniër bijvoorbeeld moet de test maken op de ambassade in Teheran. Een Boliviaan moet naar Peru, omdat Bolivia geen diplomatieke vertegenwoordiging heeft. Het examenprogramma staat op een server bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen. Maar de beveiligde internetverbinding werkt niet goed; er zit vertraging op of informatie komt niet door. Daarom hebben het ministerie van Sociale Zaken en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) besloten tijdelijk met de methode te stoppen.

Elk jaar doen zo'n zesduizend buitenlanders examen: een certificaat is nodig om kans te maken op een Nederlandse verblijfsvergunning. In een brief aan de Tweede Kamer meldde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken eerder deze maand dat de invoering van het nieuwe systeem 'enigszins vertraagd' is. Wat dat precies betekent, is deelnemers aan het examen onbekend.

Als noodoplossing krijgen diplomatieke posten over de hele wereld nu speciale laptops toegestuurd, waarop de examens vanaf 1 december 'offline' gemaakt kunnen worden. De resultaten daarvan worden naar DUO gestuurd, die verantwoordelijk is voor de examens.

Slechte verbinding

De problemen zijn niet nieuw. Begin oktober, tijdens een voorlichtingsbijeenkomst bij het bureau ICE, dat de examens maakt, was de internetverbinding ook slecht. 'Dat haperen dat we hier hadden', zei de projectleider van ICE bij die gelegenheid, 'dat gaan we borgen door die omgeving heel gecontroleerd in te richten.'

Dat is kennelijk niet gelukt. Het bureau reageerde niet op een verzoek om toelichting. Volgens taaltrainer Ad Appel, die veel buitenlanders helpt met de voorbereiding op het examen, zijn de problemen al langer bekend. 'Ik heb de betrokken instanties er vanaf het begin van de zomer op gewezen, maar daar is nooit op gereageerd. Stel je voor dat dit zou gebeuren bij het afnemen van examens voor rijbewijzen - dan was de wereld te klein. Maar nu gaat het over buitenlanders. Wat mensen vergeten is dat het hier gaat om mensen die wat in hun mars hebben. Niet om kanslozen.'

Een woordvoerder van minister Asscher laat weten dat er 'echt heel hard wordt gewerkt' aan een oplossing. Mensen die in de problemen komen kunnen op 'coulance' rekenen. Bij het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning, mogen ze vermelden dat het nog niet is gelukt examen te doen.

'Dat bijzondere aspect zal dan door de immigratiedienst IND worden meegewogen.' Bovendien zal het DUO de gemaakte examens sneller dan gewoonlijk nakijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden